Terugblik: IPMA Masterclass VeranderLemniscaat: Analyseer de cultuur en kies je interventie voor gedragsverandering
Spreker: Bert van der Hooft

Sinds ik de Summercourse ‘Gestructureerd en Inclusief Schrijven’ van afgelopen zomer heb gevolgd, houd ik Connect van IPMA in de gaten. In de vele (tientallen) aangeboden Masterclasses en Workshops komen interessante onderwerpen vanuit ons vakgebied Projectmanagement aan het licht. De bijeenkomsten worden vanuit de IPMA community georganiseerd, zijn laagdrempelig en kunnen goed gevolgd worden. Al helpt het wel om vooraf je voorbereiding te doen.


De rode draad bij de bijeenkomsten zijn de sessies in groepjes van twee, drie of vier om een opdracht uit te werken waarbij op basis van elkaars ervaring het groepsleren plaatsvindt. Enerzijds door te vertellen en anderzijds door het luisteren en door te vragen en zo te leren van de andere deelnemers.
Feitelijk zijn het mini-ontmoetingen met vreemden en toch ook weer niet want herkenbaar.

Eén maandelijks terugkerend thema gaat over het begeleiden van veranderingen, dat wat we feitelijk veelal willen bereiken met projecten. Het ‘VeranderLemniscaat’ van de IPMA community Management of Change is een prachtig verzameld competentieraamwerk voor veranderen en “(..) reikt je instrumenten en invalshoeken aan waarmee je jouw verandertraject kan inrichten en de verandering kan activeren. Je maakt immers je eigen veranderdans met je eigen stappen en ritme!”. Met een serie opeenvolgende ‘change topics’ in een oneindige loop.

In elke Masterclass van dit thema komt één van deze topics naar voren en wordt uitdagend belicht door Bert. Dit keer gaat het over het aspect cultuur. Wat is het en hoe te analyseren. Daarna door naar het kiezen van de juiste interventie die betrekking heeft op het gewenste gedrag of cultuuruiting (ABC model).

Voor mij geeft elke Masterclass of workshop nieuwe aanknopingspunten en aanleiding tot verder (zelf) onderzoek en oefening.

Ik kan iedereen aanraden je in te schrijven voor een van de bijeenkomsten of Masterclass- en courses van IPMA Connect. In ruim 1,5 uur weer nieuwe inspiratie opdoen en geven!

Een bijdrage van

Oscar Brinksma is Senior Projectmanager bij HTM Personenvervoer N.V.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?