IPMA ondersteunt onderzoek naar eerste voltijdsopleiding Projectmanagement in Nederland

De master Project Management van de Hogeschool Utrecht viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. Reden om met opleidingsmanager Thuy-Vy Nguyen in gesprek te gaan. Ze blikt terug en vooral vooruit, want Nederland blijft achter als het gaat om projectmanagementonderwijs. “Hoogopgeleide professionals komen nu sneller dan ooit terecht in een projectomgeving, die ook nog eens complexer dan ooit tevoren is. Daar moeten we wat mee”.

Tien jaar geleden ging de deeltijdmaster Project Management van start. Als eerste geaccrediteerde projectmanagementopleiding in Nederland, gericht op werkende professionals. “Projectmanagement was vaak een accidental job”, licht Thuy-Vy toe. “Er bestond geen formele opleiding tot projectmanager. Zoals het meestal gaat, groei je door binnen een bedrijf, word je inhoudelijk zwaargewicht, en ga je daardoor projecten trekken. Maar de kern van wat een projectmanager doet, is leidinggeven aan verandering. Dat vraagt om iets anders dan vakinhoudelijk expert zijn. Erkenning van een eigen professie, dat was tien jaar geleden de reden om een opleiding aan te vragen.”

Gestart vanuit de zakelijke dienstverlening, kent het programma inmiddels een groeiende instroom vanuit alle sectoren. Het docententeam bestaat uit didactisch stevig onderlegde, vooraanstaande projectmanagers en academici. In de Keuzegids Masters is de master twee jaar op een rij verkozen tot Topopleiding. Doel bereikt, zou je zeggen. Toch blijft Thuy-Vy gepassioneerd. “Er gaat heel veel verloren door niet goed gemanagede projecten, terwijl geschat wordt dat meer dan een derde van alle economische activiteiten uit projectwerk bestaat. En dat verlies is ook te verklaren; door politieke, technologische, maatschappelijke en economische ontwikkelingen worden projecten steeds complexer. Bij grote projecten zijn steeds meer actoren en stakeholders betrokken, over sectoren en ketens heen. Denk bijvoorbeeld aan de zorg of de energietransitie. Studenten met een bachelor op zak komen sneller dan ooit in dit soort gecompliceerde projectomgevingen terecht. Het vraagt heel wat om die goed te kunnen managen. Geen wonder dat dat vaak niet meteen goed gaat. Ik vind het de taak van ons onderwijs om daarop in te spelen.”

Volgens Thuy-Vy is het daarom hoog tijd om ook de young professionals klaar te stomen voor het vak. “Er komt een generatie studenten die bewust kiest voor het vak van projectmanager, en dat goed wil aanleren.” Ze benadrukt dat de Hogeschool Utrecht niet de enige is met aandacht voor projectmanagementonderwijs. “Denk aan Windesheim, Hogeschool Zeeland, of de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Projectmanagement wordt niet langer benaderd als onderdeel van een beroep, maar als een zelfstandig vak, los van een specifieke sector, met eigen competenties. We horen allemaal om ons heen de vraag naar hoogopgeleide projectmanagers”.

Toch heeft Nederland als een van de weinige Westerse landen nog geen door de overheid bekostigde voltijdmaster Projectmanagement. De Hogeschool Utrecht onderzoekt op dit moment de mogelijkheden daarvoor. “Als je dokter wilt worden, kun je kiezen voor een opleiding geneeskunde. Hoe mooi zou het zijn als een student zegt: ‘ik wil projectmanager worden’, en wij daar gewoon een opleiding voor hebben?”. 

IPMA-NL ondersteunt deze ambitie van harte. De organisatorische en maatschappelijke uitdagingen komen onherroepelijk op ons af. Willen we die kunnen blijven begeleiden, is het noodzakelijk om jonge professionals af te leveren die in staat zijn deze transformaties in goede banen te leiden. Het volgende decennium zal uitwijzen of we hierin geslaagd zijn.

Door Peter van Wijk en Arjan van Bommel, IPMA-NL.

Berichten van deze nieuwsbrief

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?