Op 1 november vond in ‘t Spant in Bussum het IPMA jaarcongres 2018 plaats. Thema was dit jaar ‘wendbaar projectmanagement als ‘transformer’ van organisatie en professie, wie verandert wie nu eigenlijk?’, dat werd uitgediept in vier keynotes en negen break-out sessies.

“De wereld staat voor veel uitdagingen”, constateerde IPMA-voorzitter Fred Bons in zijn openingsrede. De samenleving verhardt en polariseert terwijl, zo betoogde Bons, men juist door samenwerking tot echte oplossingen komt. “En samenwerken doe je in projecten, programma’s en veranderinititatieven.” IPMA staat daarbij voor goed leiderschap, gedefinieerd door competenties. Bons ontvouwde IPMA’s visie van “drie keer beter”: betere competenties voor betere projecten en een betere wereld, samengevat als ‘competenties voor duurzaam leiderschap’: IPMA’s oplossing om vorm te geven aan de transities die de wereld nodig heeft.

Keynote Dirk de Boe

Daarna was het woord aan de Vlaming Dirk de Boe, die de eerste keynote afstak. Middenin een succesvolle loopbaan bij de audiodivisie van Philips bracht het lot hem twee schokken toe die hem tot nieuwe inzichten en diepgaande veranderingen brachten. De Boe riep zijn toehoorders op om alert te zijn op een sporadisch optredend fenomeen, namelijk ‘the horse of opportunity’, en erop te springen als het voorbij komt. En: kom in je cirkel van invloed, het gebied waar je energie van krijgt, en blijf uit het domein van bekommernis, dat alleen maar energie slurpt.

Keynote Mary-Jo de Leeuw

Keynote Joost Kerkhofs

De cirkel van invloed kwam terug bij Joost Kerkhofs, die onder de titel ‘De kracht van consequenties’ een pakkende voordracht hield. Hij gaf het voorbeeld van een gezonde, maar verveelde en roerloze parkiet die door Kerkhofs’ compagnon binnen een kwartier tot enthousiast rondvliegen werd gebracht. Het geheim: Kerkhofs’ collega reageerde met groot enthousiasme op zelfs het meest minimale teken van leven. De parkiet was verrukt over de mogelijkheid om invloed uit te oefenen buiten zijn kooi. Dit voorbeeld illustreerde Kerkhofs’ alarmerende vaststelling dat managers slechts 0,8 procent van hun tijd besteden aan wat de resultaten van werknemers het meest vooruit helpt: sociale beloningen, die volgens Kerkhofs de sterkste beïnvloeders zijn van ons gedrag. “Er komt zelfs een verslavend hormoon bij vrij in ons brein: Dopamine.”

Keynote Jurgen Appelo

De afsluitende keynote was van Jurgen Appelo, auteur en eigenaar van het bedrijf Agility Scales. Hij betoogde dat bedrijven in elke levensfase een andere aanpak nodig hebben. Wat werkt voor een startup hoeft niet te werken voor een meer volwassen bedrijf, en vice versa. PRINCE2, Projects in Controlled Environments, kan volgens Appelo niet werken bij startups, want die ‘controlled environment’ is daar niet voorhanden. “In die eerste fase zijn we alleen maar aan het experimenteren.”

IPMA Award Gala

‘s Avonds werden de ‘gewone’ outfits ingeruild voor galajurken en maatpakken en was het tijd voor het IPMA Award Gala. Tussen de gangen door werden er drie awards uitgereikt: de Young Projectmanager van het jaar Award 2018, de Projectmanager van het jaar Award 2018 en de Project management Master Research Award 2018. Voor elke categorie waren een bronzen, zilveren en gouden prijswinnaar geselecteerd, die onder luid applaus een flinke bos bloemen en natuurlijk de award in ontvangst mochten nemen.

Meer weten?

IPMA Nederland staat voor betere projecten voor een betere wereld. Met het uitreiken van de IPMA-NL Awards onderschrijft IPMA het belang daarvan. Wil je meer weten over de awards?

Gepubliceerd in Awards,Events,IPMA Nieuws
0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland platform projectmanagement

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account