Al degene die Tooling als een ‘saai’ onderwerp omschrijven kwamen afgelopen 4 juni bedrogen uit. De 40 beschikbare plaatsen voor het thema: ‘De juiste tool voor uw Agile-aanpak’ waren bijna direct na publicatie weg. Er is zelfs een wachtlijst opgesteld omdat de vraag naar stoelen groter was dan het aanbod. Het event vond plaats op het kantoor van BALANCE op de 8ste etage met een schitterend uitzicht op het Amsterdamse IJ. Alle deelnemers werden verwelkomd met een (Indisch) hapje en drankje alvorens om 18 uur te starten o.l.v. gastheer Marco Buijnsters.

Directe aanleiding waren diverse vragen vanuit de IPMA-Vereniging rondom het thema Tooling. Het event was daarom ook vanuit de vraag georganiseerd en niet zozeer vanuit het aanbod. In samenwerking met 2 toonaangevende leveranciers is interactief met de aanwezigen aan de slag gegaan.

Zowel Ron Smeets alsook Bob Hotho van respectievelijk  software leveranciers Prepend en Fortes gingen na een korte introductie direct aan de slag. De groep werd in 2 gedeeld zodat er voldoende ruimte en gelegenheid was om direct met wat prangende vragen aan de slag te gaan. Bij eerdere IPMA-bijeenkomsten en recente events kwamen de deelnemers vaak uit op onderstaande thema’s:

  • Wat zijn de actuele trends en ontwikkeling rondom PM-tooling?
  • Hoe combineer is ‘traditionele lineaire beheersing’ met ‘iteratieve Agile’ beheersing?
  • Hoe houd ik overzicht?

Na een korte (netwerk) pauze zijn er ook plenair vragen beantwoordt vanuit de aanwezigen in de richting van Ron en Bob. Bijzonder tijdens dit event was, dankzij gast locatie BALANCE, ook de aanwezigheid van de NIET-ICT sector. Dit leverde ook een aandachtspunt op voor beide leveranciers, die bevestigden dat het toch vooral de ICT-branche is die volop gebruikt maakt van Agile-tooling. In andere branches past men zeker ook software-ondersteuning toe maar vaak met andere terminologie.

Een ander onderwerp was het verspreid zijn van de teams over diverse locaties en/of landen en desondanks overzicht houden. Tevens werd het onderwerp Agile en Portfoliomanagement ook niet uit de weg gegaan.

Samenvattend een heel relevante en inspirerende kennis-event waar men onbevangen wil en kan leren van elkaar zonder dat dit ‘eenrichtings-verkeer’ werd vanuit de leveranciers richting publiek. Er is dan ook zeker reden om het thema Tooling nogmaals op de IPMA-NL event-kalender te zetten.

Wanneer u geïnteresseerd bent in het onderwerp is het advies om de website en uw e-mail dus na de zomer goed in de gaten te houden. Natuurlijk kunt u ook zelf mailen naar secretariaat@ipma.nl of communitmanager@ipma.nl zodat er snel met u contact wordt gezocht. Meer weten over projectmanagement tools? Lees hieronder meer over Jira.

Ron Smeets, directeur bij Prepend, over Projectmanagement, Agile en Jira

In deze tijd waarin steeds flexibeler, oftewel Agile wordt gewerkt is de rol van de projectmanager aan het vervagen of aan het verdwijnen. Productowners en scrummasters vervangen de “ouderwetse” projectmanager.

Het komt steeds vaker voor dat meerdere teams op verschillende locaties aan hetzelfde project werken. Projecten zijn steeds afhankelijker van goede software waarin iedereen op de hoogte is van alles wat zich afspeelt binnen een project. De sleutel hiervoor is het zichtbaar maken en houden van complexe programma’s en projecten. Daarnaast is het van belang ervoor te zorgen dat de betrokken teams gezamenlijke doelen blijven nastreven.

Knelpunten oplossen

Atlassian is een van oorsprong Australisch bedrijf dat vijftien jaar geleden een issue tracker op de markt bracht ter ondersteuning van software developers genaamd Jira. Jira is sindsdien uitgegroeid tot een volwaardig workflow managementsysteem ter ondersteuning van alle teams binnen een organisatie. Steeds meer afdelingen sluiten aan om hun processen te ondersteunen en openstaand werk en statussen zichtbaar te maken middels Jira. Door de juiste inzet van Agile tools kunnen knelpunten sneller gevonden en opgelost worden.

High-level zichtbaarheid

Naast workflow management heeft Atlassian sinds 2014 Jira verder ontwikkeld op het gebied van Agile project management door de introductie van Jira Portfolio. Portfolio ondersteunt de projectmanager, productowner of scrummaster in het plannen van projecten en het naast elkaar zetten van verschillende planning scenario’s door te variëren in scope, opleverdata of teamsamenstellingen. Jira Portfolio wordt vaak ingezet voor de implementatie van SAFe omdat het alle SAFe concepten ondersteunt en daarnaast high-level zichtbaarheid geeft over alle programma’s en projecten in een masterplan.

Een bedrijf is altijd in beweging. Een tool dat die beweging uitstekend ondersteunt en meebeweegt in de almaar sneller veranderende wereld is geen luxe meer, maar een musthave!

Gepubliceerd in IPMA Nieuws
0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

©2019 IPMA Nederland platform projectmanagement

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account