In de rubriek Leden in het Zonnetje worden IPMA-leden geïnterviewd door andere IPMA-leden: om van elkaar te leren en te ontdekken wat voor talent er allemaal aanwezig is onder de IPMA-leden. De geïnterviewde kiest vervolgens iemand uit waarvan hij of zij meer wil weten of die het verdient in het zonnetje gezet te worden. Een menselijke ketting vol mooie verhalen, ideeën over Projectmanagement en enthousiasme voor IPMA.

In deze eerste editie trapt Jozina Tol, sinds kort verantwoordelijk voor de portefeuille Leden & Communities in het IPMA Bestuur af. Zij interviewt Ariane Moussault.

Deze week zetten we Ariane Moussault in het zonnetje

Vrijdag de 13e
In eerste instantie werd de afspraak voor dit interview vrij snel gepland op vrijdag 13 juli om 12 uur op een terras bij de Loosdrechtse plassen. Ariane zou op de fiets komen. Op de dag van de afspraak zelf volgde al snel appjes dat het later zou worden eerst nog wat doen voor de Bed&Breakfast, toen met de veerboot met de opmerking “ik ben niet zo goed in fietsplanning” en vervolgens stond de brug open. Mijn planning liep ook niet helemaal volgens plan de wasmachine deed toch langer over de was dan gedacht. Kortom er werd tot driemaal toe aan herplanning gedaan en iedere keer hebben wij het restaurant netjes op de hoogte gebracht. Zij deden daar overigens lacherig over, want wat bleek het was totaal niet druk op het terras. Leuk detail bij de status van Ariane in haar whatsapp staat: just in time…..;) of was dit nou typisch vrijdag de 13e?

Waarom een interview met Ariane?
Het idee van deze rubriek is ontstaan tijdens de boekpresentatie die Ariane onlangs in haar eigen tuin hield. Ze is terecht erg trots op haar boek  “projectmanagement op maat”. Daarnaast is Ariane al heel lang lid van IPMA, ongeveer sinds 1997 en toen heette de vereniging zelfs nog PMI. Tijdens deze boekpresentatie bedacht ik dat er ongetwijfeld meer leden zijn die iets moois aanbieden op ons vakgebied. Dat was het moment dat ik mij realiseerde dat ik onze leden een podium wilde bieden voor hun talenten.

Boekpresentatie Ariane Moussault:
Projectmanagement op maat

Waarom lid van IPMA?
Als zelfstandige is Ariane direct lid geworden van IPMA. “Wat heeft het lidmaatschap je dan gebracht?”, vroeg ik haar. “Alles!antwoordde ze meteen. De congressen die de mogelijkheid bieden om te netwerken, om als zelfstandige opdrachten te kunnen werven, maar ook een plek om meer te leren over het vakgebied. Koude acquisitie werkt volgens Ariane overigens niet per se, maar uit een echt gesprek met iemand kan echter des te meer voortkomen. Het is ook een kwestie van openstaan voor andere mensen, goed luisteren en praten over ervaringen. Zelf presenteren op de congressen is volgens haar ook heel leerzaam!

Een sterk punt van IPMA vindt Ariane dat het een methode-onafhankelijke vereniging is, waarbij het echt over de mens gaat. Dat vindt zij erg belangrijk.

Een aanrader
Een echte aanrader vindt Ariane de IPMA awards. Deze awards worden eenmaal per jaar uitgereikt aan de beste projecten. Ariane heeft de opleiding tot assessor gevolgd en ze beschouwd het als een voorrecht om in deze (vrijwilligers)functie projecten te mogen bekijken en toetsen. Dit is overigens niet te verwarren met een audit. De toets is erop gericht om antwoord te geven op de hoofdvraag: “Wat maakt dit project tot een winnaar?” Hierbij worden vele aspecten bekeken: de klantorganisatie, leiderschap, ontwikkeling van mensen, processen, gedrag etc.

Ariane vertelt dat je kan ruiken of projecten succesvol zijn. Bij een assessment kom je de 1e dag in de ruimte waar al dan niet het gehele projectteam aanwezig is. Als het project succesvol is dan zit het hele projectteam daar. Het is tenslotte hun kindje dat examen gaat doen. Je voelt als assessor de energie.

Ariane is zowel internationaal als nationaal inzetbaar als assessor. Eigenlijk vindt ze het vreemd dat er niet meer assessoren zijn. Misschien iets voor de lezers van deze rubriek om over na te denken?

Wijze les
Tijdens haar afstudeeropdracht voor de studie Bedrijfskunde liep Ariane vast omdat ze geen aanpak en doel had en omdat de scope te breed was ingezet. Ze eindigde met een 6. In haar eerste baan kwam ze in aanraking met Projectmanagement en toen realiseerde ze zich dat dat was wat ze eigenlijk nodig had gehad bij haar afstudeeropdracht. Sindsdien heeft ze zelf alleen nog maar projectmatig gewerkt.

Ariane gaf drie jaar les aan de Rijksuniversiteit Groningen en gaf daar haar studenten ook altijd als tip mee dat ze hun afstudeeropdracht moeten aanpakken als een project. Dat kan soms ingewikkeld zijn, maar het resultaat is het waard.

Testvraag: in hoeverre pas je de projectmanagementvaardigheden toe in je privéleven?
Ariane geeft aan dat ze daarin misschien wel wat is doorgeschoten. Haar zakelijk leven heeft ze namelijk aangepast aan haar privéleven. Ze wil over 2 jaar een hele triathlon doen, terwijl ze nog nooit heeft gesport! Ze heeft een planning gemaakt en zit nu op 12 uur trainen in de week. Dit gaat opgevoerd worden naar 20 uur in de week. Ze heeft ook haar eigen projectteam, bestaande uit een coach en fysio. Om haar doel te behalen kan ze nu geen grote opdrachten aannemen.

Community opdracht
Ariane vertelt dat IPMA haar heel veel gegeven heeft en dat de vereniging nu in een lastige periode verkeert: verenigingen, zo ook IPMA, maken momenteel een veranderingsproces door. Ariane gaat IPMA helpen door meer invulling te geven aan de communities. Ze wil leden laten ervaren wat ze kunnen halen uit IPMA, maar ook wat IPMA biedt als je hieraan actief bijdraagt. IPMA heeft veel mooie producten en dat wil ze laten bruisen!

Daarnaast heeft ze een boodschap aan de IPMA leden: haal eruit wat je zelf nodig hebt en schakel ons in. Samen met Hans Frederiksz geeft Ariane sindskort invulling aan community management. Deze opdracht is nog wel prima te combineren met haar privédoel.

Ik als portefeuillehouder Leden & Communities in het bestuur van IPMA, dat gebaseerd is op vrijwilligerswerk, kan deze samenwerking alleen maar toejuichen.

Inspiratie
Degenen die Ariane kennen, weten dat ze niet veel nodig heeft om over de passie voor haar vakgebied of IPMA te praten.

Zij heeft mij geïnspireerd door vooral in het leven te doen wat je leuk vindt. Niet alles hoeft terugverdiend te worden en niet overal hoeft wat tegenover te staan. Geven op zich is al leuk! Ik vind het echt een kracht dat zij haar zakelijk leven aanpast aan haar persoonlijke doel: het meedoen aan een triathlon. Is dat niet waar het leven nu echt over gaat?

De volgende keer

Ariane draagt het stokje over aan…..
Ivo Heijtel voorzitter Young Crew IPMA. Ariane is nieuwsgierig naar hoe de jongere generatie tegen het vakgebied aankijken en hoe zij invulling geven aan het verenigingsleven.

Meld je aan

Heb jij een ervaring die je wilt delen? Heb je een aanrader (training, boek, artikel) of juist een afknapper? Ben je naar iets op zoek (leuke opdracht) of heb je juist iets aan te bieden meld je dan via onderstaande knop aan.

Gepubliceerd in IPMA Nieuws
0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland platform projectmanagement

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account