In de rubriek Leden in het Zonnetje worden IPMA-leden geïnterviewd door andere IPMA-leden: om van elkaar te leren en te ontdekken wat voor talent er allemaal aanwezig is onder de IPMA-leden. De geïnterviewde kiest vervolgens iemand uit waarvan hij of zij meer wil weten of die het verdient in het zonnetje gezet te worden. Een menselijke ketting vol mooie verhalen, ideeën over Projectmanagement en enthousiasme voor IPMA.

Deze week: Ed van Doorn in het zonnetje

Door de vakantieperiode is er geen gelegenheid geweest om vervolg te geven aan het interview van Ariane met Ivo. Jozina Tol, sindskort verantwoordelijk voor de portefeuille leden & communities in het IPMA Bestuur, heeft daarom de kans gepakt om Ed van Doorn te interviewen.

Waarom een interview met Ed?
Ed is werkzaam bij VKA Verdonck Klooster & Associates. VKA heb ik leren kennen tijdens mijn programma GDPR/AVG voor Schiphol waar ik zeer prettig met VKA heb samengewerkt. Dus toen ik in de ledenlijst de naam van Ed tegenkwam als programmamanager bij VKA, dacht ik; leuk om kennis met hem te maken. Dat bleek gelukkig wederzijds!

Waarom lid van IPMA?
Ed is via VKA al bijna 9 jaar lid van IPMA en vertelt dat hij graag de IPMA Parade bezoekt om vakgenoten te leren kennen en expertise op te zoeken van bepaalde onderwerpen. Hij zet me dan ook gelijk aan het werk: of ik misschien een spreker met praktijkervaring met portfoliomanagement & Agile weet. Ed organiseert namelijk themabijeenkomsten bij VKA. IPMA heeft inmiddels veel ervaring met goede sprekers, dus deze vraag gaat zeker beantwoord worden. Inspiratie voor zijn vakgebied haalt Ed daarnaast ook uit allerlei praktijkcases, zoals de Noord/Zuidlijn en onlangs bij Shell een case over veiligheid op het werk bij een offshore project in Singapore.

Expertise van Ed
Ed is zo’n 25 jaar werkzaam in de ICT en heeft elektrotechniek (commercieel ingenieur) gestudeerd aan de HTS. Wat Ed zo mooi vindt aan het vak, is dat je altijd met verandercomponenten bezig bent. Hij heeft altijd gekozen voor programma’s die een lastige uitdaging bevatten of voor het overnemen van projecten die niet lekker liepen. Altijd met de componenten ‘verandering’ en ‘technische complexiteit’. Denk hierbij aan programma’s als het verbeteren van ICT en WiFi in de trein bij de NS. Hij werkte ook aan Teleblik, een online videowebsite voor het onderwijs in Nederland (youtube bestond bij de oprichting hiervan pas net) en een datamigratie bij de gemeente Amsterdam, waarbij 60 stadsdiensten overgezet moesten worden op een moderner datanetwerk. Deze complexiteit en verandercomponenten bij elkaar maken dat voor hem dit vak nooit saai wordt.

The best “Ed Practice”
Dankzij de vele ervaringen die Ed heeft opgedaan in het vak van Programmamanagement, heeft hij de belangrijkste succesfactoren samengevat in een klavertje vier. Deze succesfactoren dienen in juiste balans met elkaar ingevuld te worden.

Klavertje vier Ed van Doorn

Het klavertje vier van Ed van Doorn

Regie:
Regie op de complexiteit en verandercomponenten door goed opdrachtgeverschap, juiste informatievoorziening en goede inrichting van de besturing (governance). Het betreft elementen waar je op stuurt:

  1. Visie & Strategie
  2. Doelen, architectuur en business case
  3. Tactiek van de uitvoering
  4. Governance (hoe richt je de besluitvorming in)

Eenvoud:
Het reduceren van de complexiteit, zodat het bestuurbaar, uitvoerbaar en controleerbare kwaliteit kan opleveren. Opgeleverde resultaten leiden tot bekwaamheden voor een organisatie, die weer leiden tot het behalen van (sub- en eind)doelen. Niet alles moet en kan gelijktijdig. Hierbij maak je ook onderscheid tussen technische en organisatorische complexiteitsreductie

Intuïtie:
Ervaring en onderbuikgevoel. Deze mensenwerk-component wordt vaak verfoeid, omdat het lastig meetbaar is. De wetenschap zou dit een gesublimeerde ervaring noemen, maar het is meer dan dat. Het is voelen dat er iets niet klopt en dit ook bewust inzetten. Is bijvoorbeeld in een stuurgroep het vertrouwen in het programma echt aanwezig of toch niet? Daarnaast zal je altijd te maken hebben met vooroordelen als het gaat om menselijke interacties, dat maakt het lastig. Toch heeft deze component Ed meerdere malen geholpen om de programma’s tot een goed einde te brengen.

Communicatie:
Geregisseerde communicatie. Bij lage Interesse en beïnvloedbaarheid is het prima om informatie over het project via nieuwsbrieven te communiceren. Bij een groep met hoge invloed en interesse is het van belang dat je aanwezig bent en face to face de boodschap overbrengt. Zet bij een programma met veel stakeholders dan omgevingsmanagers in, die de kernboodschap in dezelfde taal overbrengen.

Programmamanager Ed van Doorn

Wie is de mens Ed?
Ed is getrouwd en heeft drie kinderen en een hond. Ik heb Ed leren kennen als een zeer spontane, goedlachse man die weet waar hij het over heeft. Hij is onvermoeibaar, een echte doorzetter en heeft humor! Hij vindt het heerlijk om in een goede sfeer met elkaar doelen en resultaten te bereiken. En successen moeten zeker gevierd worden!

Ed’s passie naast programmamanagement is wijnproeven. Het liefst zou hij hier zijn werk van maken. Hij doet tegenwoordig ook de wijninkoop voor VKA. Voor nu hebben we de deal gemaakt: mocht hij via dit artikel CIO worden van een wijnbedrijf, dan wordt dit bedrijf hoe dan ook lid van IPMA!

Meld je aan

Heb jij een ervaring die je wilt delen? Heb je een aanrader (training, boek, artikel) of juist een afknapper? Ben je naar iets op zoek (leuke opdracht) of heb je juist iets aan te bieden meld je dan via onderstaande knop aan.

Gepubliceerd in IPMA Nieuws
0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland platform projectmanagement

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account