Iets kleins kan veel impact hebben

Hoe onbeduidend je als eenling of als klein team ook mag lijken, je kan toch veel teweegbrengen. Zoals Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely het verwoordde: “denk maar eens aan die mug van gisterenavond. Het is maar een klein beestje. Als je goed mikt, verpletter je haar in één klap met je handen. En toch: als je op een warme zomeravond in bed ligt, is er niets zo vervelend als een zoemende mug in je slaapkamer”.

Het zijn dus niet alleen grote zaken die veel teweegbrengen. Ik merk zelf in gesprekken met projectmanagers dat de omvang van een project vaak als dé graadmeter wordt gezien voor succes. Soms lijkt onze beroepsgroep zijn status en waardering vooral te ontlenen aan het aantal aangestuurde fte’s en de hoeveelheid nullen in het budget. Ook bij IPMA zijn dergelijke indicatoren onderdeel van het certificeringssysteem. Ik ben ervan overtuigd dat dit soort indicatoren wel degelijk een graadmeter zijn, maar ze zeggen niets over de echte impact die jij en je project hebben. Deze impact wordt bepaald door wat je in beweging brengt, welke waarde je creëert en hoe belangrijk deze waarde is voor de stakeholders: de mensen en organisaties die er wat aan hebben.

Het mooie van ons vak is dat we, ieder op onze eigen manier, impact hebben. Impact op datgene wat er om ons heen gebeurt, impact op de projecten en veranderingen waarin we een rol spelen en impact op het realiseren van een mooi resultaat. Het draait daarbij om het zo inzetten van onze kennis en vaardigheden dat de juiste waarde gecreëerd zal worden. Dus dat we onze vaardigheden gebruiken om impact te hebben. Het draait niet om de aantallen mensen in je team, de omvang van je budget of de titel op je kaartje. Het gaat om de juiste impact bij de stakeholders. En weet je wat ik heb gemerkt? Een beperkte maar doordachte interventie, uitgevoerd door een klein maar vindingrijk en toegewijd team, heeft vaak de grootste impact.

Ik wens je zo’n team.

Marcel Vilain
Voorzitter IPMA-NL


Relevante content over projectmanagement, direct in je mailbox

Wil jij interessante artikelen, interviews en columns lezen over de meest actuele en belangrijke trends en ontwikkelingen in het vakgebied? Wil jij weten welke publicaties (boeken en artikelen) wel of niet de moeite waard zijn om te lezen? Altijd op de hoogte zijn van zowel kleinschalige community-bijeenkomsten als grotere events, waarbij je interessante onderwerpen bespreekt en kunt netwerken met vakgenoten? 

Meld je dan aan voor IPMA-NL Nieuwsbrief! Eén keer per maand krijg je een mailing vol interessante content rond telkens weer een nieuw thema. Daarnaast zijn er wekelijkse nieuwsberichten waarin IPMA je attendeert op waardevolle afzonderlijke onderwerpen en events.


Blijf net zoals alle IPMA-leden en een grote groep geïnteresseerden op de hoogte van alles wat er speelt in jouw vakgebied en meld je aan!


Wil jij een bijdrage aan de nieuwsbrief leveren? Een blog schrijven, een boek recenseren, een interview afnemen, aandacht geven aan een komende of gehouden bijeenkomst of op een andere manier bijdragen?

Alle input is welkom! Neem contact op met nieuwsbrief@ipma.nl voor de mogelijkheden.

Onze Partners

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?