Ik ben van de oude stempel. Als ik het over ons vak heb, spreek ik consequent over het managen, nee liever nog het realiseren van projecten. Veel –vooral jongere– mensen vinden dat vreemd, omdat projecten in hun beleving niet direct tot iets nieuws leiden. Ze geven dan aan dat naast het project er ook zaken zijn als implementatie, veranderen en transformatie. Klaarblijkelijk hebben wij als projectprofessionals de indruk gewekt dat dit soort aspecten niet bij ons werk horen. Dit is iets waar ik me sterk tegen verzet en waar ik me ook niet in herken.

Een project is wat mij betreft pas klaar en succesvol als de beoogde doelstellingen zijn gerealiseerd en alle relevante stakeholders de resultaten ook daadwerkelijk zijn gaan gebruiken. Niet meer en niet minder. Ikzelf heb het altijd belangrijk gevonden dat hetgeen ik met een project beoogde ook daadwerkelijk gebruikt zou gaan worden. Het leveren van een tussenresultaat of een ongebruikte nieuwe tool kan nooit een acceptabel resultaat zijn van een project. Nee: het realiseren van echte waarde, daar gaat het om.

En, natuurlijk is dat best lastig en vaak onvoorspelbaar. Zeker omdat we ons in de wereld van projecten vaak begeven op onontgonnen gebied waarvoor de boekjes ons geen standaard oplossingen aanreiken. Het realiseren van projecten zie ik dan ook als een echt vak. Dat betekent, om maar één voorbeeld te noemen, dat je als projectprofessional iedere keer weer de afweging moet maken hoe je doel en acceptatie op een goede manier kunt realiseren in de specifieke situatie waarin je je bevindt. Dit vraagt inzicht, doorzettingsvermogen, lef en vakmanschap.

Toen ik me aan het voorbereiden was op het schrijven van dit voorwoord, viel mijn oog op een citaat van Louis Gerstner, een oud-directievoorzitter van IBM. Gerstner zei: “Reorganisatie komt op mij over als het verschuiven van dozen. Transformatie houdt in dat je fundamentele verandering brengt in de wijze waarop een organisatie denkt, reageert en leiderschap toont. Dat gaat veel verder dan het verschuiven van dozen alleen.”

Projecten zijn in mijn ogen geen reorganisaties maar transformaties, want voor het schuiven met dozen heb je geen gekwalificeerde projectprofessionals nodig. Nu is mijn vraag aan jou: welke transformatie realiseer jij?

Marcel Vilain, voorzitter IPMA-NL

IPMA-lidOnze Partners

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?