IPMA-NL Innovatie nieuwsbriefInnovatie is niets zonder doel

Als CEO zou hij dit nooit meer herhalen. Maar in mei 1997, kort tevoren als ‘adviseur’ teruggehaald door een op sterven na dood Apple, onderwierp Steve Jobs zich aan een uitgebreide vraag-en antwoordsessie met het publiek van vakcongres WWDC. Tijdens de vragenronde gaf Jobs een inkijkje in wat de toekomst inderdaad zou gaan brengen: hij hintte op door Apple te ontwikkelen consumentenelektronica en een einde aan de rivaliteit met Microsoft. De strijd met Microsoft was niet te winnen, betoogde Jobs, maar die hoefde ook niet gewonnen te worden. Apple moest zich veeleer zijn ware identiteit gaan herinneren en weer met gewilde producten komen.

“Je weet niet waar je over praat”, begon één vragensteller zijn buitengewoon kritisch betoog over Jobs’ recente beslissing om de ontwikkeling te staken van OpenDoc. Dit was een zowel vooruitstrevend als obscuur documentformaat, dat geen succes kende in de markt. De zaal, wel op de hoogte van Jobs’ heethoofdige reputatie, reageerde met een sidderend ‘Oeh!’.

Jobs reageerde niet met een tegenaanval maar met een kalme uitleg: er zijn vast een paar dingen die OpenDoc kan als geen ander, maar daarmee heb je nog geen product dat leidt tot de verkoop van een paar miljoen computers per jaar. “Je moet beginnen vanuit de gebruikerservaring, en daar technologie voor bouwen. Wat niet werkt is beginnen vanuit de technologie, en die proberen te verkopen. Deze fout heb ik vaker gemaakt dan wie ook hier in de zaal. En ik heb littekenweefsel dat daarvan getuigt.”

Met andere woorden: Jobs had op tijd durven stoppen, in de overtuiging dat innovatie niets is zonder doel. Je mooie en vernieuwende product heeft geen waarde als niemand het gebruikt. Dáár kan ons vak zijn waarde bewijzen. Sterker nog: innovatie is bij uitstek het gebied voor projectmanagement.

Met onze hang naar risicobeperking en soms al te grote focus op alleen het eindresultaat, worden we als projectprofessionals weleens neergezet als een hindernis voor innovatie. Maar volgens mij zijn projectmanagement en innovatie helemaal geen tegenstelling. Wij als beroepsgroep kunnen er juist voor zorgen dat de innovatie daadwerkelijk gerealiseerd wordt in plaats van verzandt of niet aankomt.

We zijn professionals die creatieve en rommelige processen kunnen overzien, bijsturen en op koers houden. Dat doen we op de juiste manier als we een open mind houden en ruimte geven aan wat kansrijk is. En dit alles bovenal op een tijdgebonden manier.

Als we zo werken, zorgen we dat waardevolle resultaten daadwerkelijk het levenslicht zien en in mijn ogen is ons vak dan op zijn nuttigst.

Welke hoogstandjes heb jij tot wasdom helpen komen?

Marcel Vilain, voorzitter IPMA-NL

IPMA-NL bijeenkomsten
IPMA-NL nieuwsbrief

IPMA Events
IPMA NL nieuwsbrief

IPMA-lid
IPMA-NL lidmaatschap

Onze Partners

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?