Albert Einstein deed ooit de beroemde uitspraak: “I have no special talent. I am only passionately curious.” Nieuwsgierigheid is een belangrijke eigenschap die voor veel zaken het verschil kan maken, ook voor het succes van je project. Project-, programma- en portfoliomanagement hebben als doel om waardevolle transities op te leveren. Daarbij is het goed om op te merken dat het niet de projecten zelf zijn die resultaten leveren, maar dat mensen dat doen. Een steeds belangrijker aspect in projectmanagement is dan ook om mensen mee te nemen ( includeren) in de verandering die aanstaande is. Betrokkenen moeten er zoveel waarde en betekenis in vinden dat ze zich uitgenodigd voelen om van de verandering eigenaarschap te nemen. 

Dit kun je volgens mij alleen succesvol doen als je oprecht nieuwsgierig bent naar de wereld om je heen, en in het bijzonder naar wat de ander beweegt. Openstaan voor anderen en voor nieuwe ideeën zou een kerncompetentie moeten zijn in onze huidige samenleving. Als kind doen we dat (bijna) allemaal. Als we jong zijn, valt er ontzettend veel te ontdekken en te leren. Maar nieuwsgierigheid is ook een eigenschap die velen in de loop der tijd afleren. ‘Nieuwsgierig aagje’ is een bekende en vaak niet al te positief bedoelde term waarmee we niet alleen kinderen terechtwijzen, maar soms ook volwassenen. Eigenlijk is dat jammer, want ook als je ouder bent valt er nog genoeg te ontdekken en te leren. Nieuwsgierigheid helpt je verder. Het zorgt ervoor dat je je blijft ontwikkelen en dat je je nieuwe dingen eigen maakt. 
 
Deze nieuwe kennis en inzichten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van je projectsucces. Regelmatig gaat de route daarheen van de gebaande paden af, en is er outsidethe-box-thinking nodig om het doel te bereiken. Dat kun je als projectmanager zelf doen, of beter nog: je schakelt de hulp van je team in. Nieuwsgierigheid van projectmanagers naar de input van hun team kan zomaar de sleutel tot succes worden – als je ervoor openstaat. 
 
Het is haast paradoxaal: door nieuwsgierig te zijn kun je dus zowel je vakvolwassenheid vergroten als het kind in je de ruimte te geven. 

Marcel Vilain, voorzitter IPMA-NL

IPMA-lidOnze Partners

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?