Leiderschap bij voorbeeld

Henry Kissinger zei ooit: “De taak van een leider is om mensen te brengen van waar ze zijn naar waar ze niet zijn geweest”. Dit betreft bij uitstek leiders in ons vakgebied. Als veranderprofessionals werken wij veelal op onontgonnen terrein. In onze projecten realiseren we over het algemeen zaken die niet eerder zijn gedaan. Dit brengt veel onduidelijkheid en onzekerheid met zich mee. 

Ik vind dan ook dat de uitspraak van Kissinger heel goed past bij de uitdagingen die wij als project-, programma- en portfoliomanagers dagelijks aangaan. Wat is er lastiger dan mensen te leiden naar waar ze niet zijn geweest? Dit vergt veel van ons en is meer dan alleen techniek of een greep in de trukendoos. Natuurlijk is het zo dat je als veranderprofessional gebruik moet maken van bewezen tools, middelen en methoden. Als je deze zaken gebruikt zorg je er namelijk voor dat je je handen vrij hebt voor wat werkelijk het verschil maakt. 

Geen enkel project, geen enkele organisatie en geen enkel mens zijn hetzelfde. Als professionals moeten we ons dat continu realiseren. Om succesvol te zijn is het belangrijk dat we oog houden voor wat er echt gebeurt en wat er nodig is om mensen te bewegen richting het onbekende, het nieuwe. Net als iedereen weten ook veranderprofessionals dat dit eng en spannend is. Niets menselijks is ons vreemd. Daarom probeer ik mezelf altijd voor ogen te houden: ik verlang geen verandering, ik ben de verandering. Het voortouw nemen en het voorbeeld geven, dat maakt het echte verschil. Maak jij het verschil?

Marcel Vilain
Voorzitter IPMA-NLRelevante content over projectmanagement, direct in je mailbox

Wil jij interessante artikelen, interviews en columns lezen over de meest actuele en belangrijke trends en ontwikkelingen in het vakgebied? Wil jij weten welke publicaties (boeken en artikelen) wel of niet de moeite waard zijn om te lezen? Altijd op de hoogte zijn van zowel kleinschalige community-bijeenkomsten als grotere events, waarbij je interessante onderwerpen bespreekt en kunt netwerken met vakgenoten? 

Meld je dan aan voor IPMA-NL Nieuwsbrief! Eén keer per maand krijg je een mailing vol interessante content rond telkens weer een nieuw thema. Daarnaast zijn er wekelijkse nieuwsberichten waarin IPMA je attendeert op waardevolle afzonderlijke onderwerpen en events.


Blijf net zoals alle IPMA-leden en een grote groep geïnteresseerden op de hoogte van alles wat er speelt in jouw vakgebied en meld je aan!


Wil jij een bijdrage aan de nieuwsbrief leveren? Een blog schrijven, een boek recenseren, een interview afnemen, aandacht geven aan een komende of gehouden bijeenkomst of op een andere manier bijdragen?

Alle input is welkom! Neem contact op met nieuwsbrief@ipma.nl voor de mogelijkheden.


Onze Partners

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?