Lessons Learned

Iedereen heeft recht op zijn eigen leerproces, dat is hoe ik aankijk tegen leren en laten leren. Of zoals Galileo Galilei het formuleerde: “Je kan een mens niets leren, je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf”. Dit geldt voor jou, dit geldt voor mij; het geldt voor onze ouders en onze kinderen, het geldt voor iedereen. Je leert pas als je het zelf hebt meegemaakt, doorleefd. 

Als leider moet je het lef hebben om iemand een fout te laten maken zodat hij ervan kan leren. Ik heb in het begin van mijn carrière het geluk gehad dat ik veel fouten heb mogen maken om daarvan te leren. Zo vergeet ik nooit dat ik voor het eerst een projectteam mocht samenstellen en dat ik ervoor koos om in dat team de beste mensen van onze afdeling bij elkaar te zetten. Hoe kon dit leiden tot iets anders dan een ongekend succes?

Mijn toenmalige manager vroeg mij nog wel of ik het zeker wist met dit team en ik zei volmondig: ‘Ja’. Maar wat bleek: het werkte niet. De haantjes die ik had uitgekozen waren vooral bezig om zichzelf te profileren en hadden over het algemeen geen oog voor het gezamenlijk resultaat. 

Het schoot niet op en wat ik ook probeerde, ik kreeg ze niet op het juiste spoor. Ten einde raad ging ik terug naar mijn manager en vroeg hem om advies. Wat kon er mis zijn? Ik had immers alleen toppers in mijn team. De spiegel die mijn manager me voorhield was eenvoudig. Hij zei: “Een voetbalteam bestaat ook niet alleen uit spitsen”. Hij had deze problemen natuurlijk allang zien aankomen en in plaats van mij te behoeden voor een fout gunde hij mij mijn eigen leerervaring. Hij gaf nog wel subtiel aan dat hij verwachtte dat ik er wat van zou leren en hielp me toen door het stellen van de juiste vragen het goede team samen te stellen.

Ik wens je een mooie ontdekkingstocht.

Marcel Vilain
Voorzitter IPMA-NL

Relevante content over projectmanagement, direct in je mailbox

Wil jij interessante artikelen, interviews en columns lezen over de meest actuele en belangrijke trends en ontwikkelingen in het vakgebied? Wil jij weten welke publicaties (boeken en artikelen) wel of niet de moeite waard zijn om te lezen? Altijd op de hoogte zijn van zowel kleinschalige community-bijeenkomsten als grotere events, waarbij je interessante onderwerpen bespreekt en kunt netwerken met vakgenoten? 

Meld je dan aan voor IPMA-NL Nieuwsbrief! Eén keer per maand krijg je een mailing vol interessante content rond telkens weer een nieuw thema. Daarnaast zijn er wekelijkse nieuwsberichten waarin IPMA je attendeert op waardevolle afzonderlijke onderwerpen en events.


Blijf net zoals alle IPMA-leden en een grote groep geïnteresseerden op de hoogte van alles wat er speelt in jouw vakgebied en meld je aan!


Wil jij een bijdrage aan de nieuwsbrief leveren? Een blog schrijven, een boek recenseren, een interview afnemen, aandacht geven aan een komende of gehouden bijeenkomst of op een andere manier bijdragen?

Alle input is welkom! Neem contact op met nieuwsbrief@ipma.nl voor de mogelijkheden.


insert page=’footer-partners’ display=’content’]

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?