Vakmanschap is meesterschap

Het managen van projecten en het werken aan veranderingen is een vak. Een vak in een vakgebied waarin veel omgaat. Er zijn grote belangen gemoeid met het ten uitvoer brengen van projecten en het doorvoeren van veranderingen. Als projectprofessionals hebben we een grote verantwoordelijkheid om doelen te realiseren, en wel op zo’n manier dat er ook een echte impact is. 

Deze taak is niet eenvoudig en vraagt veel van ons. Het realiseren van projecten is niet iets wat je doet op basis van een checklist alleen, je moet oog hebben voor alles wat er speelt. 

Ik heb de indruk dat organisaties vaak uit het oog verliezen dat het realiseren van projecten een vak is. Nog te vaak hoor ik verhalen waarin mensen die in hun bestaande managementfunctie niet goed uit de verf komen gevraagd wordt om een project te gaan doen. Meestal wordt dit geen succes. Ik zou zelfs de stelling wel aandurven dat als het management van een organisatieonderdeel je niet goed af gaat, je veelal niet geschikt zult zijn om een project tot een goed einde te brengen. De complexiteit van zaken als deadlines, het krachtenveld van stakeholders en het feit dat je geen formele macht hebt maken het managen van projecten vele malen uitdagender dan het aansturen van een organisatieonderdeel.

IPMA geeft aan dit vakmanschap onder andere invulling door ons certificeringssysteem. Want net zoals ik mijzelf het liefst laat opereren door een chirurg die zijn papieren heeft gehaald of laat vliegen door een piloot met het juiste brevet zijn projecten in goede handen bij een gecertificeerde professional.

Ik wens je veel vakmanschap.

Marcel Vilain
Voorzitter IPMA-NL

Relevante content over projectmanagement, direct in je mailbox

Wil jij interessante artikelen, interviews en columns lezen over de meest actuele en belangrijke trends en ontwikkelingen in het vakgebied? Wil jij weten welke publicaties (boeken en artikelen) wel of niet de moeite waard zijn om te lezen? Altijd op de hoogte zijn van zowel kleinschalige community-bijeenkomsten als grotere events, waarbij je interessante onderwerpen bespreekt en kunt netwerken met vakgenoten? 

Meld je dan aan voor IPMA-NL Nieuwsbrief! Eén keer per maand krijg je een mailing vol interessante content rond telkens weer een nieuw thema. Daarnaast zijn er wekelijkse nieuwsberichten waarin IPMA je attendeert op waardevolle afzonderlijke onderwerpen en events.


Blijf net zoals alle IPMA-leden en een grote groep geïnteresseerden op de hoogte van alles wat er speelt in jouw vakgebied en meld je aan!


Wil jij een bijdrage aan de nieuwsbrief leveren? Een blog schrijven, een boek recenseren, een interview afnemen, aandacht geven aan een komende of gehouden bijeenkomst of op een andere manier bijdragen?

Alle input is welkom! Neem contact op met nieuwsbrief@ipma.nl voor de mogelijkheden.

Onze Partners

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?