Op 16 september 2020 deelden we in een online bijeenkomst het L’Earning Lemniscate; ook wel Kenniskrakeling genoemd. Dit model is ooit in de Management of Change Community gemaakt als interventie op het systeemdenken  (een te ontwikkelen bekwaamheid) in een organisatie. Deze Kenniskrakeling is gemaakt om het meervoudig managen van kennis in organisaties en het omgaan met communities bespreekbaar en handelbaar te maken. Het vereist namelijk dat je onder meer op verschillende manieren handelt: enerzijds managen en anderzijds de energie volgend en benuttend die in communities of practices aanwezig is en hun autonomie respecterend (binnen eventuele kaders).

Het model is gebouwd op vele denkers en heeft zich al meer dan 12 jaar bewezen in business schools en (!) in organisaties. In onze bijeenkomst hebben we dit met onderstaande praatplaat de werkende principes besproken hoe je in een opleidingsinstituut en in consultancy organisatie kan benutten. Deelnemers aan deze bijeenkomst deelden hoe zij daarmee anders tegen hun communities aan gingen kijken, waaronder de autonomie en de enablers die de community energie geeft.

Vorm je een indruk van de KennisKrakeling:

 

De intelligentie van de KennisKrakeling zit hem in de centrale knop, we noemen dit het Linking Mechanism. Deze maakt het mogelijk om de krakeling te laten werken en bevat onder meer de rollen, de enablers, het kennisproces en de governance (of beter gezegd de Guidance).

Een enabler is bijvoorbeeld een gedeelde visie en dan bedoelen we niet die versie dat het management de versie verteld heeft. Nee als de mensen het zelf construeren, betekenis geven en uitdragen, dan is het een gedeelde, doorleefde en uitgedragen visie.

Het voert te ver om het model, haar linking mechanism en de enablers te delen (in de MBA versie goed voor 6-8 bijeenkomsten), maar je kan als IPMA lid wel op je dashboard op www.connect.ipma.nl  in de Kennisbank van de KennisKrakeling een vijftal items over dit model lezen.

 


De links naar de verdiepende artikelen in onze kennisbanken  zijn premium content.
Als IPMA lid heb je gratis toegang. Meer weten over het lidmaatschap…


 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?