Vanaf februari 2021 sponsort IPMA afstudeerders die een onderzoeksstage willen doen op het vlak van projectmanagement. Voor drie tot vier studenten per jaar is er een beurs beschikbaar waarmee zij een half jaar lang onderzoek kunnen doen. IPMA-leden die interesse hebben om binnenkomende onderzoeksvoorstellen te beoordelen, worden opgeroepen zich aan te melden. Het is de bedoeling dat de beoordelingscommissie gaat bestaan uit ongeveer vijf leden.

“Er is veel behoefte aan onderzoek naar ons vakgebied”, vertelt Steven Nijhuis, bestuurslid van IPMA en onderzoeker en docent projectmanagement aan de Hogeschool Utrecht. “Onderzoek naar bijvoorbeeld de effectiviteit van methodes of de waarde van certificering, dat gebeurt naar onze smaak nog te incidenteel. Terwijl we als beroepsgroep graag met feiten willen onderbouwen richting onze opdrachtgevers. We horen bijvoorbeeld vaak van projectmanagers dat ze een methode opgedrongen krijgen die niet past. Onderzoek naar een methodenatlas zou daarbij kunnen helpen. Zodat je als projectmanager tegen een opdrachtgever kan zeggen: ‘Jij wil misschien wel agile, maar volgens de wetenschap past een andere methode in dit geval beter’. Nu hebben we daar nog te weinig harde feiten over. Daarom heeft IPMA-NL dit initiatief genomen.”

“Daarnaast vinden we het belangrijk om onderzoekstalent te stimuleren. Niet alleen om de studenten zelf een bredere basis in het vak te helpen geven, maar ook om het vakgebied en de vereniging op de kaart te zetten in het hoger onderwijs.”

IPMA’s initiatief om beurzen te verstrekken aan stagiairs past in een groter geheel waarin IPMA-NL samenwerkt met PMI Netherlands in het zogenoemde Onderzoeksplatform Projectmanagement. PMI heeft al toegezegd zijn netwerk ter beschikking te stellen aan de onderzoekende studenten, maar heeft nog geen beslissing genomen over sponsoring. De huidige voorziening voor stagevergoedingen wordt mogelijk gemaakt door IPMA.

MEEDOEN

“Ik heb vaak gemerkt dat veel leden het leuk vinden om te weten wat er nu eigenlijk onderzocht wordt op ons vakgebied. De beoordelingscommissie biedt jou nu de kans om dichtbij het vuur te zitten.”

“IPMA-leden die interesse hebben om in beoordelingscommissie zitting te nemen, roep ik op om mij een mailtje te sturen”, zegt Steven Nijhuis. “Wij zoeken hiervoor leden met bij voorkeur een academische en/of onderzoeksachtergrond. Je taken zullen zijn: de voorstellen lezen, er een oordeel over vellen en dan vergaderen. Laten we zeggen dat het een dagdeel per halfjaar kost. Dat lijkt mij een doenbare taak.”

In de uitnodiging aan afstudeerders met interesse voor onderzoek en projectmanagement formuleert het Onderzoeksplatform Projectmanagement vijf suggesties voor onderwerpen. Maar deze vragen geven alleen een denkrichting aan en zijn niet bedoeld als kant en klare ideeën, benadrukt Steven Nijhuis. Studenten worden aangemoedigd met eigen ideeën te komen. Randvoorwaardelijk is dat het onderzoek past in het spectrum van thema’s dat voor leden van onze vereniging van belang kan zijn.

“Leuk is dat je in de rol van beoordelaar echt kunt meebeslissen over welk onderzoek er gedaan gaat worden op ons vakgebied, en te helpen een visie te ontwikkelen over waar behoefte aan is. Je krijgt sturingsmogelijkheden op door jou gewenste onderwerpen. Daarnaast mag je optreden als opdrachtgever voor een van de onderzoeksstages, als je daar interesse voor hebt.”

“We hebben een flyer gemaakt met een oproep voor afstudeerders. Deze zal worden verspreid op prikborden in onderwijsinstellingen, en in e-mails aan studenten. Maar als jij als IPMA-lid een getalenteerde student kent voor wie deze beurs iets kan zijn, stuur deze dan zeker naar hem of haar door.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?