In Januari hebben twee PMO-bijeenkomsten plaatsgevonden. Op 22 januari vond in Kasteel Croy in Aarle-Rixtel een Ronde Tafel van PMO managers uit de Maakindustrie plaats. Op 31 januari werd in de Inktpot in Utrecht het beheersinstrumentarium van een aantal van de deelnemers gedeeld.

Omdat er veel behoefte blijkt te zijn aan informatie over het gebruik van tools in en over projecten, zullen we hier in de Projectie vanaf April een vaste rubriek van maken. Er zullen ook voor andere branches PMO Ronde Tafels georganiseerd worden, zoals voor de Zorg. Daarnaast hopen we in het najaar een wat grootschaliger PMO-congres te kunnen organiseren. Indien je jouw ervaringen wilt delen of heb je een of meer topics waar je graag meer over zou willen weten, stuur een mailtje naar communitymanager@ipma.nl.

Ronde Tafel PMO in de Maakindustrie

Tijdens de eerste Ronde Tafel zijn PMO managers uit de Maakindustrie –  georganiseerd door RIDDS Academy/IPMA Nederland – met elkaar in gesprek gegaan om PMO hoger op de kaart te zetten. Wat houdt ons bezig? Wat doen we goed? Wat zijn onze uitdagingen? Wat blijft altijd liggen? Wat zouden we anderen kunnen bieden? Wat zouden anderen ons kunnen bieden? Hoewel alle PMO’s verschillend zijn, zijn er elementen die ons binden en waar we van elkaar kunnen leren. Samen sterker. Daar was, en is, de zoektocht op gericht.

Onder leiding van Kjell van de Giessen zijn in spelvorm stellingen opgeschreven, geordend en geprioriteerd. Hieruit kwamen interessante onderwerpen, die in volgende Ronde Tafels verder kunnen worden uitgewerkt:

  •  verankering van PMO in de organisatie,
  • PMO curriculum,
  • het samengaan van verschillende project management methoden (1+1=3),
  • het integreren van resource- en schedule management en
  • waardevolle rapportage.

Workshop Tooling
Het eerste formele deel van deze bijeenkomst was een fantastische rondleiding door het gebouw De Inktpot, waar Prorail momenteel gevestigd is. Voordat exploitatie en beheer van de spoorwegen gesplitst moesten worden, was Prorail onderdeel van de NS. De Inktpot is gebouwd vlak na de oorlog en kon daarom geen gebruikmaken van beton en ijzer. Voor de bouw werden daarom 3 baksteenfabrieken in eigendom genomen en zijn 11 km spoorrails in het gebouw verwerkt.

Daarna presenteerden Prorail, Antea Group en Sodexo hun beheersinstrumentarium. Natuurlijk werden hierbij Primavera, Sharepoint en MS Project genoemd. Daarnaast werden ook zelf ontwikkelde dashboards getoond en tooling getoond voor scopemanagement en collaboration.

Belangrijk dilemma blijft het feit dat je niet handmatig data wil invoeren en dus zoveel mogelijk wil automatiseren om de focus op analyse te kunnen leggen. Aan de andere kant moet je oppassen dat je het niet te ingewikkeld maakt, het gaat immers om wat je wil bereiken. Klein beginnen en prototypend ontwikkelen, was een van de lessen die genoemd was.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2022 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Jouw Competentie Winkelwagen

Nog geen items
Subtotaal 0,00
Verzendkosten 0,00
BTW 0,00
Totaal 0,00
0

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?