Tijdens onze interactieve start van ons Jubileumjaar afgelopen 4 februari zijn de deelnemers aan de slag gegaan met een aantal relevante stellingen binnen ons vakgebied. Aan een daarvan moest ik dit weekend in het bijzonder denken:

Projecten zijn uit, of is alles een project?

Er is de laatste jaren nogal wat te doen rond Agile en Agile-aanpakken. Evenzeer rondom het feit dat we tegenwoordig in een VUCA-wereld leven. De afkorting staat voor:

Volatile ( vluchtig); Uncertain ( onzeker); Complex (complex); Ambiguity ( dubbelzinnig)

Een optelsommetje van allerlei invloeden in ons dagelijks leven die er meer en meer voor zorgen dat iedereen zich steeds sneller dient aan te passen aan de omgeving en de behoeften. Allemaal waar, echter doet dat recht aan de stelling dat alles dan een project is?

Ik denk van niet, want het ultieme project beschrijft een uniek opgave binnen vooraf gestelde grenzen aan tijd en geld. Natuurlijk kunnen we dan hele discussies voeren over het woord uniek. Wat is dat dan? Dat is voor de een toch heel anders als voor ander? Enzovoort.

Waar het om gaat is dat hoe meer uniek de opgave is, hoe meer er verlangd wordt van kennis en vaardigheden om dat project in goede banen te leiden. Dat laatste is ook wel bekend onder het woord: projectmanagement.

Nu weer even terug naar afgelopen weekend van 8-9-10 februari 2019. Wat hier gebeurd is, noem ik nu een echt project. Een opdrachtgever (Atilay Uslu van Corendon) in samenwerking met een opdrachtgever Mammoet binnen 3 dagen een Boeing 747 ‘verhuizen’. Dat laatste is werkelijk een unieke opgave omdat er nog nooit een vergelijkbare verhuizing heeft plaatsgevonden in de wereld. Met name de oversteek van de A9 was een dusdanig huzarenstukje dat 1200 mensen hiervoor een plaats moesten reserveren om midden in de nacht dit spektakel live mee te mogen maken.

Voor deze 3-daagse ‘trip’ is het projectteam vanaf november 2018 bezig met projectmanagement. Wie gaat wat doen? Planning wanneer dan? Risico’s inschatten inclusief de tegenmaatregelen. Omgerekend heeft men dus ongeveer 90 dagen gepland om het project in die 3 dagen uit te voeren.

Maar al te vaak is projecten managen een ‘ondankbare job’. Want nu is alles volgens plan en binnen tijd en budget verlopen. Na de felicitaties komt ook zo nu en dan nog wel eens de opmerking: Maar dat is toch je werk? Het is toch ook de bedoeling dat het allemaal volgens plan gaat? Dat klopt ook, maar zonder daar vooraf goed over na denken, komen veel te veel projecten heel anders in het nieuws.

Er schuilt dus een enorm gevaar in om ‘alles maar een project’ te noemen en zo de broodnodig focus en het vakmanschap te verliezen.

Kijk nog maar eens terug op dit PROJECT in hoofdletters.

Auteur: Hans Fredriksz

1 Reactie
  1. John Hermarij 4 jaren geleden

    Een project is dat wat we met elkaar ‘project’ noemen. Het is niet dat wat in een leer- of methodeboek staat. Toen de Egyptenaren de Piramides bouwden, noemden ze het geen project, waarschijnlijk noemden ze het niet eens een piramide. Ze werkten samen om op tijd (waarschijnlijk vele tientallen jaren) iets af te hebben. Iets op tijd af willen hebben met zijn allen, dat zullen we altijd wel blijven doen. Of dat dan nog project heet dat betwijfel ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2022 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Jouw Competentie Winkelwagen

Nog geen items
Subtotaal 0,00
Verzendkosten 0,00
BTW 0,00
Totaal 0,00
0

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?