Bestuurslid Steven Nijhuis is vanaf september één van de vertegenwoordigers van IPMA NL bij IPMA Internationaal. Hij was eind maart voor het eerst bij een dergelijke bijeenkomst, in Kopenhagen. Zijn ervaringen worden hieronder beschreven.

IPMA Nederland maakt deel uit van IPMA World. Net als IPMA NL een vereniging met leden is, is IPMA World dat ook. En net als IPMA NL een Algemene Ledenvergadering (ALV) houdt, houdt IPMA World die ook, twee keer per jaar. Alle lokale IPMA-verenigingen zijn uitgenodigd om mee te praten over het gevoerde en te voeren beleid.

De organisatie van de Council of Delegates (CoD) – zoals de de vergadering heet – is heel strict: eerst wordt de hele agenda informatief behandeld om in de middag erover te stemmen. Uiteraard is ook hier een financiële commissie, met redelijk herkenbare opmerkingen en een redelijk herkenbare samenstelling.

Aanwezig zijn voor deze bijeenkomst is belangrijk, en niet alleen voor het stemmen over IPMA World Beleid. Ook omdat er heel veel samenwerking mogelijk is. In een ontbijtsessie gesproken over samenwerking met APM (Verenigd Koninkrijk) over het wederzijds met korting beschikbaar stellen van publicaties voor leden, over hun aanpak van awards (zij hebben er stapels) en over samenwerking op het gebied van onderzoek (onder andere wederzijds linken van webpagina’s).

Bij de eerste aanwezigheid is het nogal overweldigend. Ongeveer 90% van de aanwezigen is al ingewerkt in de procedures. De documenten zijn vooraf beschikbaar voor de delegates en subsitutes op projectplace. Als observer heb je alleen een agenda en moet je het doen met de informatie op de sheets. Wat alle termen betekenen: CSP, CVMB, COD, EXBO, financial table en dergelijke kom je uiteraard met hulp van de anderen wel achter, maar het is wel een wirwar van termen. En dan zijn er nog special interest groups, waarvan de oorsprong, het doel en de manier van werken nog niet duidelijk is: Smart Cities, Artificial Intelligence, MegaProjects en Smart Rural projects.

Na de lunch presenteren de verschillende leden van de Executive Board (ExBo) hun plannen voor volgend jaar (en daarna). Net als bij IPMA NL kan een zekere ambitie niet ontzegd worden: myIPMA implementeren, research agenda & community opzetten, eenvoudig toekennen certificaat Agile Lead als iemand al C of hoger gecertificeerd is, een systeem voor het registreren van bijscholingsuren etc. Uiteraard komt er ook een bijeenkomsten agenda langs. Die mogen zich nog even profileren, want uiteraard willen ze allemaal een hoge opkomst. De bijeenkomsten blijken vaak gekoppeld aan een onderwerp van de special interest groups.

Aan het einde van de dag komen alle onderwerpen van de ochtend nog eens langs, maar nu wordt erover gestemd. Na presentatie van de komende bijeenkomsten dit jaar en de komende bijeenkomsten van CoD en World Congress, worden diverse vrijwilligers in het zonnetje gezet. En dan is het open vragen rondje waarbij de MA’s vragen die nog niet eerder behandeld zijn (op de dag ervoor) gesteld worden.

De volgende morgen komen zijn er workshops van de verschillende MA’s. De eerste is van APM (Verenigd Koninkrijk) over een nieuw certificaat: chartered body professional. De tweede is van Young Crew: hoe een sterke YC community te bouwen. Denemarken stelt voor om wat informatie te delen over hun PM Symposium, met 250 deelnemers en hun opzet van professionele netwerken. Zij houden jaarlijks 18 keer 2 uurs seminars en 20 keer per jaar een seminar van een halve dag, die gratis zijn voor hun leden.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2022 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Jouw Competentie Winkelwagen

Nog geen items
Subtotaal 0,00
Verzendkosten 0,00
BTW 0,00
Totaal 0,00
0

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?