PMO is inmiddels wel een gevestigd begrip geworden. Tenminste, dat zou je zeggen… Als je vraagt wat PMO precies is en waar het voor staat, krijg je toch veel verschillende antwoorden. Is het een persoon, of een afdeling? Staat de ‘P’ voor project, programma of portfolio? Wat doet een PMO precies, waar in een organisatie bevindt zich een PMO?  
 
IPMA is samen met verschillende partijen een zoektocht begonnen naar de betekenis en rol van de PMO en dan van de strategisch PMO in het bijzonder. Dit doen we door per sector of bedrijfstak zogenaamde Ronde Tafels te organiseren voor personen die zich bezighouden met PMO-thema’s op strategisch niveau. Deze personen denken we te vinden door te zoeken naar die mensen binnen organisaties die verantwoordelijk zijn voor het professionaliseren van projectmanagement, die manager zijn van de projectleiders in een organisatie of die de rol van portfoliomanager vasthouden… zoals gezegd, het is niet precies duidelijk wat het inhoudt, dus het vinden van de mensen die er verantwoordelijk voor zijn is net zo ingewikkeld… Uitgangspunt is dat de Ronde Tafels nooit uit meer dan 16 personen mogen bestaan. Om het strategisch niveau te borgen, kan alleen op uitnodiging worden deelgenomen. Maar natuurlijk is het mogelijk om iemand, of jezelf, voor te dragen voor uitnodiging! 

Ronde Tafel Strategisch PMO Maakindustrie

Joop Pouls (Océ), Bert Vliex (RIDDS) en Kjell van der Giessen (Hogeschool Utrecht) hebben samen met IPMA het initiatief opgepakt door te kiezen voor een eerste Ronde Tafel in de Maakindustrie. Daar hebben we van bedrijven als ASML, DSM, CHR, Nouryon, Philips en TE Connectivity de personen uitgenodigd waarvan we dachten dat ze aan het profiel voldeden: managers of project management, head of program management office, Global manager of the project management office, Manager PMO Means & Methods, etc. De eerste verkennende bijeenkomst vond plaats op 22 januari in kasteel Croy. De tweede bijeenkomst vond onlangs plaats op dinsdag 21 mei in Utrecht. Op verzoek van de deelnemers zijn een aantal competentie modellen besproken waaronder het PMO Competence Framework en de PMO maturity Cube. 

De derde Ronde Tafel vindt plaats op 3 September en de aandacht zal voornamelijk gericht worden op thema’s als resourceallocatie en planning. 

Ronde Tafel Strategisch PMO Overheid

René Bosschers van Promista kwam met het idee om samen met IPMA-NL te starten met een Ronde Tafel voor de Overheid. De eerste bijeenkomst vond plaats in Utrecht op 29 mei. Vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag, gemeente Rotterdam, Defensie, Politie en Belastingdienst kwamen samen tot de conclusie dat hun belangrijkste gemeenschappelijke uitdaging het spanningsveld tussen het beleidsmatig kader en het portfolio aan initiatieven is. Prioritering blijkt bij allen een terugkerend punt te zijn. Het is de taak van PMO om bestuurders te helpen bij het maken van bewuste keuzes; door de omgevingsanalyse te maken en de bestuurlijke organisatie te laten zien hoe het totaalplaatje eruit ziet. De crux zit in eigenaarschap: samen vanuit het holistisch kader beslissen.

Alle aanwezigen vonden deze bijeenkomst inspirerend en de moeite van een vervolg waard. Datum voor een tweede bijeenkomst volgt.

Volgende Ronde Tafels

Het plan is om op korte termijn een derde sector op te pakken voor een volgende Ronde Tafel reeks. Het plan is om stapsgewijs PMO in de Zorg, PMO Banken & Verzekeringen en PMO Bouw & Infra te starten. Uiteindelijk willen we, liefst rond eind 2019, een grote Ronde Tafel organiseren waar alle sectoren de mogelijkheid hebben ook met elkaar kennis te maken. 
 

Community PMO

Naast de Ronde Tafels voor strategisch PMO is er ook een PMO Community. In deze community worden actuele vraagstukken besproken, met name van meer operationele aard. Een aantal keren per jaar worden bijeenkomsten georganiseerd bij de thuisbasis van een van de leden. Hierbij hoort dan meestal een rondleiding, de bespreking van een vooraf afgesproken thema en is er afsluitend tijd voor netwerken. De vorige bijeenkomst ging over Tooling en vond plaats bij Prorail. De volgende bijeenkomst staat gepland bij Sodexo, de precieze datum volgt nog.
 
Als er interesse is, zouden we zo rond 2020 wellicht met alle partijen samen een grote PMO-beurs kunnen organiseren, waar ook de rest van PMO aan kan deelnemen… 
 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ariane Moussault via communitymanager@ipma.nl. 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?