Derde bijeenkomst IPMA’s Snelle Reactiemacht: concrete plannen

Een concrete uitwerking van de manier waarop we zullen gaan werken: dat was het doel van de derde en voorlopig laatste bijeenkomst van de IPMA Snelle Reactiemacht. Op 15 oktober jl. kwamen de betrokkenen bijeen in Alphen aan den Rijn, op het kantoor van organisator en voorzitter van IPMA-NL, Marcel Vilain.

Tijdens de vorige sessie werd vooral gesproken over een tijdsspanne van twee jaar om de Snelle Reactiemacht tot een goedlopende machine te maken. Dit keer werd benadrukt dat er wel gewoon gestart moet worden op korte termijn. Het zal inderdaad tijd kosten tot het langetermijndoel (dat de media bij IPMA-NL aankloppen voor een reactie op nieuws = pull) wordt bereikt, maar om op dat punt te komen, moet eerst vanuit de Snelle Reactiemacht zelf een begin worden gemaakt met het opbouwen van deze positie, door zelf reacties de wereld in te sturen (= push). Beide manieren dragen bij aan het hoofddoel van de Snelle Reactiemacht: IPMA en het vak projectmanagement (beter) profileren in de algemene, zakelijke pers.

Herhaald werden de basisuitgangspunten dat een reactie moet gaan over een onderwerp dat actueel is, maatschappelijke relevantie heeft en nieuwswaarde heeft. Die reactie wordt gegeven door iemand die verstand van zaken heeft. Gelukkig heeft IPMA een groot netwerk van projectprofessionals met allemaal hun eigen expertises. Je zou dus voor elk onderwerp iemand moeten kunnen vinden die daar genoeg verstand van heeft en die een reactie kan geven.

Omdat de rol van woordvoerder een apart beroep is en IPMA hier nog geen ervaring mee heeft, wordt in eerste instantie gekeken naar een andere oplossing: het inzetten van een professionele journalist. Hij of zij neemt het geven van de reactie op zich. Het voordeel van een (externe) journalist is bovendien dat die een netwerk heeft en wellicht ingangen bij diverse mediakanalen, zodat de reacties van IPMA sneller worden opgepakt.

Dit voorstel leidde tot de uiteindelijke concrete aanpak: we zullen op korte termijn een try-out organiseren met een journalist, die de actualiteit afspeurt naar berichten die de moeite waard zijn om op te reageren en die de hoofden van de geselecteerde groep experts van IPMA leeghaalt voor het formuleren van de reactie. Die experts kunnen bovendien een inhoudelijke controle uitvoeren voordat de reactie wordt gepubliceerd. Zo kunnen we komen tot een sterke eerste reactie en leren we of deze aanpak werkt of welke aanpassingen er nodig zijn.

De Snelle Reactiemacht staat nog steeds open voor nieuwe leden en input. Heb je na het lezen van bovenstaande ook ideeën, nieuwsitems die zeker een reactie verdienen of andere toevoegingen? Stuur een mailtje naar marcel.vilain@ipma.nl. Ook als je een journalist bent of kent die mee zou kunnen werken, hoort de Snelle Reactiemacht dat graag.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?