Terugblik Januari Bijeenkomst. 

Mensgericht veranderen is inspirerend en effectief veranderen. Hoe doe je dat? 


Waar ging het over? 

In veel verandertrajecten staat het proces centraal: de diagnose, het doel, de stappen en de interventies. Bij mensgericht veranderen staan, vanaf het begin, de mensen centraal die betrokken zijn bij de veranderingen. Dat geeft een heel andere, veel positievere dynamiek. Met betere oplossingen en een soepeler proces tot gevolg. Dat is de stelling die onze spreker van deze bijeenkomst Anton Vlaanderen toelichtte. 

Wat gebeurde er? 

Een kernovertuiging die Anton deelde is dat mensgericht veranderen logischer is dan procesgericht veranderen. Daarom moet er eerst aandacht gegeven worden aan mensen; het proces komt later wel. En omarm daarbij de verschillen; verminder ze niet. Deze stelling was voor mij een welkome voortzetting van wat eerdere sprekers gedeeld hadden; zoals in de Storylistening bijeenkomst waarin gepleit werd voor meer LLL (Luisteren, Luisteren, Luisteren) in plaats van LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen). 

Anton nam ons, na een onderbouwing van de verschillen tussen mens- versus procesgericht veranderen, mee naar een overzicht van een achttal mensgerichte instrumenten. Met één van die instrumenten – Waarderend Interviewen – gingen we aan de slag. De bedoeling was dat we netjes uiteen zouden gaan in break-out ruimtes, maar door een configuratiefout van mij werkte dat niet. Tot onze verbazing gingen we met dat samen oefenen in de grote gemeenschappelijke virtuele ruimte. Dat werkte verbazingwekkend leuk. Niet in het minst doordat deelnemers zich kwetsbaar durfden op te stellen.   

Wat leverde het op? 

Wat deze bijeenkomst ons bracht is weer een mooi puzzelstukje in mensgericht veranderen puzzel. We willen zeker doorgaan met dit onderwerp in onze bijeenkomsten; daarvoor ben jij ook nodig. Ben je dus een spreker of weet je iemand die kan en wil spreken? Neem dan contact op! 

Wat vonden we ervan? 

Een inspirerende bijeenkomst voor de meer dan 90 (!) aanmelders. Een greep uit hun quotes: 

  • Eerste kennismaking met mensgericht veranderen. Interessante en leerzame sessie met veel interactie. Bedankt voor de organisatie. Ik ga er zeker mee oefenen! 
  • Goede stof tot nadenken. Ik begrijp steeds beter hoe belangrijk het is om de mensgerichtheid mee te nemen. En nu heb zie ik ook een aantal handvatten. 
  • Omarm de cultuur en wil niet per se de cultuur veranderen. 
  • Leuk om zo kennis te maken met het onderwerp, ik ga er zeker iets mee doen! 
  • Dank voor het gesprek, heel inspirerend. Daar kan ik echt wat mee!
  • Bedankt, mede andersdenkers! 
IPMA-lid

Een bijdrage van

Bert van der Hooft is al veranderkundige en expert in het ontwikkelen van communities betrokken bij vele van onze bijeenkomsten. Hij maakte deze terugblik met input van de deelnemers en zijn eigen beeld. Wil je zelf een bijeenkomst organiseren of terugblikken? Neem dan vooral contact op

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?