Een aantal jaren geleden vroeg een directieteam mij om advies ten aanzien van geschikte projectmanagementtools. Nou vind ik tools niet het meest sexy onderwerp om over te praten, maar in dit geval zat me iets anders dwars. Daarom vertelde ik de volgende anekdote.

“Directieleden, onlangs ging mijn dochtertje van vijf voor het eerst mee skiën. We hadden ons goed voorbereid, ze had een prachtig skipakje van Marktplaats. Ik zie haar nog, op de piste, voor de skileraar staan. Skipakje aan, helm op, ski’s aan. En met twee skistokjes in haar handen keek ze verwachtingsvol omhoog naar de skileraar. Wat gaan we doen? De skileraar grinnikte, bekeek het groepje en griste toen de skistokjes uit de handen van de leerlingen en gooide ze in een hoek. ‘Zo’, zei hij, ‘deze hebben wij deze week niet meer nodig. We gaan eerst maar eens werken aan de balans…’”

Wat de skistokjes zijn voor de skiër, zijn de tools voor de projectorganisatie. Je hebt er pas wat aan als je je basisproces beheerst. Tools zijn er om een werkwijze te automatiseren of om op te schalen. Niet om een werkwijze af te dwingen.

Auteur: Roel Wessels, Holland Innovative
Auteur van De complete projectmanager

Dit artikel is onderdeel van de rubriek Tooling in Projectie. In deze rubriek besteden we aandacht aan bekende en minder bekende projectmanagementtools: ontwikkelingen, gebruikerservaringen en meer.

Meer lezen?

Benieuwd naar het volledige artikel van Roel Wessels? Lees verder in de Digitale Projectie. 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?