In projectmanagement wordt vaak van trends gesproken, terwijl het vaak gewoon een hype is. Eén van de oorzaken van potentieel hype gedrag is het onbegrip voor het vakgebied projectmanagement. Dat leidt tot uitspraken dat we voortaan alles doen volgens ‘methode X’ want dat leidt tot beheersbaarheid of succes. Vaak besloten door bestuurders met weinig tot geen ervaring in projectmanagement. Dat is trouwens niet uniek. Ook de aandacht voor bijvoorbeeld AI en de toepassing van software in het onderwijs en de zorg is gebaseerd op minimale proefneming, met opgeblazen effecten in de media, waar bestuurders dan denken het ei van Columbus in hand te hebben.

 


 

Terug naar ons vakgebied, projectmanagement. Welke trends zijn hier te zien? Een duidelijke trend, waar ik deel van uit mag maken, is dat het vakgebied in Nederland aan het professionaliseren is. De eerste voltijd master in projectmanagement draait nu een jaar, en er is al een redelijk rijke opbrengst aan onderzoeken gepresenteerd. Dit leidt tot interessante constateringen, waarvan ik er hier een paar wil delen.

Duurzaamheid is een onmiskenbare trend. Toch blijkt dat de grote beloften van bedrijven nauwelijks leiden tot kaders voor projecten. Kunstmatige intelligentie komt op, maar op dit moment zijn uitkomsten nog niet verklaarbaar – als het gaat om schattingen van user-points. De relatie tussen projecten en arbeidsproductiviteit blijft fuzzy. Hybride werken, werken onder druk, werken onder onzekerheid zijn allemaal verbonden met projectmanagement. Het risico van burn-out ligt op de loer. Is het vroegtijdig signaleren en acteren op dergelijke klachten de volgende soft-skill waar projectleiders in opgeleid moeten worden? Of is dat het goed interpreteren van de data die de projectmanager tot zijn beschikking heeft? In ieder geval is stakeholder engagement een blijvende skill in al onze komende transities.

Een belangrijke trend voor IPMA-NL is dat meer en meer duidelijk wordt dat het eigenlijk alleen de projectmanager is, die wordt opgeleid. Professionalisering van het vakgebied heeft in mijn ogen meer nodig. Professionalisering van de omgeving van de projectmanager is noodzakelijk, denk hierbij aan de opdrachtgever, de projectmedewerker en de HR-afdeling. Betere projecten voor een betere wereld lukt alleen als alle betrokkenen daaraan meewerken.

Een bijdrage van

Steven Nijhuis werkt als onderzoeker, projectleider en docent bij de Hogeschool Utrecht. Hij is bestuurslid bij IPMA Nederland voor onderwijs en onderzoek.

Zijn promotieonderzoek gaat over het leren van projectmanagement in opleidingen die maar weinig ruimte hebben om aandacht aan projectmanagement te geven. Je bereikt Steven via LinkedIn.

 

IPMA lidmaatschap
IPMA-NL bijeenkomsten

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?