Op dinsdag 16 juli vond in Alphen aan den Rijn de tweede bijeenkomst plaats van IPMA’s Snelle Reactiemacht. Na de eerste verkennende bijeenkomst in juni vond ditmaal analyse en discussie plaats over drie casussen uit het Financieele Dagblad. Arie van Loopik van Signum, het bureau dat voor IPMA-NL marketing en communicatie verzorgt, had deze nieuwsverhalen geselecteerd als oefenobjecten, aan de hand waarvan de deelnemers konden oefenen met zaken als selectie van onderwerpen om op te reageren, het verzinnen van invalshoeken en het uitwerken van cases.
Als casussen had Van Loopik verzameld: Miljoenenproject vergroot IT-chaos bij Kamer van Koophandel, Kritische uitspraak over stikstof ontregelt infrastructuurplannen en Wat het Zuidasdok kan leren van Zwolle (over de rol van de prijs in aanbestedingstrajecten, red.). In drie groepjes bespraken de deelnemers of deze artikelen en onderwerpen al of niet geschikt zijn voor een reactie van IPMA’s Snelle Reactiemacht, welke van de drie het meest geschikt zou zijn en met wat voor reactie men zou komen.
De IT-problemen bij de Kamer van Koophandel waren voor twee van de drie groepjes het meest geschikte onderwerp. Mislukkende IT-projecten bij de overheid zijn een steeds terugkerend thema, en IPMA zou daar een goed antwoord op moeten geven. Een bijkomend praktisch voordeel voor de Reactiemacht is dat de overheid grotendeels in openbaarheid haar werk doet en dat kostbare blunders veelvuldig hun weg vinden naar publiciteit. Geen van de aanwezigen heeft de indruk dat IT-projecten bij het bedrijfsleven fundamenteel beter verlopen, maar bedrijven zullen over een mislukt automatiseringstraject alleen communiceren als het niet anders kan. Lessen geleerd bij de overheid kunnen niet alleen de publieke maar ook de private sector ten goede komen.
Tegen het einde van de bijeenkomst werd duidelijk dat er nog veel te doen is. Een volgende stap is nauwere samenwerking zoeken met IPMA Young Crew, van wie de input hard nodig is gezien de snelle veranderingen in de media en de consumptie ervan. Ook het opbouwen van een netwerk is essentieel aldus Arie van Loopik, die daarnaast aankondigde dat hij een concept gaat uitwerken voor het continu signaleren van onderwerpen, het selecteren van de juiste onderwerpen om op te reageren en het verifiëren van informatie. Van beslissend belang is het steeds weer bedenken van de goede invalshoek: IPMA’s Snelle Reactiemacht moet met uitingen komen die niet alleen interessant zijn voor vakgenoten, maar voor een brede doelgroep.
Een ander vraagstuk is wie namens IPMA journalisten te woord gaan staan. “Dat is niet iedereen gegeven”, aldus Van Loopik, die waarschuwde voor een averechts effect als IPMA woordvoerders naar voren schuift die niet goed van de tongriem gesneden zijn, niet weten hoe media werken of onvoldoende zijn ingevoerd in de materie. “Dan kan het heel vervelend worden.”
IPMA-voorzitter Marcel Vilain wil de Snelle Reactiemacht niet met een “te korte tijdhorizon” van de grond tillen. Tussentijds wil Vilain wel beweging zien, maar hij verwacht dat er minimaal twee jaar nodig zal zijn om van de Snelle Reactiemacht een goedlopende machine te maken en IPMA bij media op de kaart te zetten.
Daarnaast maakte Vilain de wens kenbaar dat er “een groep” zou moeten zijn die het bestuur en de vereniging helpt om de “thematiek op lange termijn te bepalen, te evalueren en eventueel bij te sturen”. Die thematiek zou de rode draad moeten zijn in alle uitingen van IPMA, waaronder niet alleen in komende contacten met landelijke media, maar ook in Projectie en de events.
Eén thematisch voorzetje gaf Vilain al. Hij vroeg de groepsleden om ruw materiaal te verzamelen over “wat er typisch niet goed gaat in projecten”. Dit geeft een “haakje” om te reageren richting redacties: niet alleen met de constatering dat het vaak op dezelfde manier misgaat, maar ook hoe het volgens IPMA beter kan.
Deelname aan IPMA’s Snelle Reactiemacht staat nog steeds open voor leden. Belangstellenden kunnen zich melden bij marcel.vilain@ipma.nl.