file-2

Als we zo om ons heen kijken, in het bedrijfsrestaurant van ons nieuwe kantoor aan de stationshal van Utrecht CS, zien we zó veel nieuwe mensen. De tijd dat we ál onze collega’s kennen is al lang niet meer en al helemaal niet meer dat we weten wat iedereen precies doet. Het is gezellig druk en iedereen is met verschillende zaken bezig. Sommigen zitten hier te werken op hun laptop en/of telefoon. Anderen drinken samen een kopje koffie, weer anderen zijn geanimeerd met elkaar in gesprek over de volgende uitdaging in hun werk, in de hoek wordt ge-chilled met de simulator van Playseat® om de snelste rondetijd te proberen te klokken in de Ziggo Formule1 eBattle. Daarginds zit een projectgroep te vergaderen. Kortom, een enorme diversiteit aan disciplines, activiteiten en manieren van werken.

Het klopt ook wel. We zijn uitgegroeid van 25 jaar geleden een Kabelbedrijf, naar 15 jaar geleden een Telecommunicatiebedrijf, naar nu: een High Tech bedrijf in de Entertainment sector via Televisie, Internet en Telefonie. De doelstelling van ons bedrijf is daarmee vele malen breder én complexer geworden.

De variatie in de producten en processen is veel groter geworden, merken we. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat Ziggo en Vodafone gefuseerd zijn. Het heeft ook met de vraag uit de markt te maken: klanten vragen om keuzes, opties, combinaties tussen producten, kortingen, extraatjes. Die krijgen ze ook. Ze vragen ook om snelheid: ze willen ad-hoc kunnen switchen van het ene naar het andere. Dat betekent dat onze projecten net zo gevarieerd, veelzijdig, flexibel en snel worden als alle opties en keuzes die onze klanten krijgen.

En ons projectmanagement vak? Dat is duidelijk meegegroeid, vinden wij. Onze projecten zijn net zo gevarieerd en flexibel, zoals alle opties en keuzes die onze klanten aangeboden krijgen. De organisatie was vroeger een stuk overzichtelijker en onze projecten daarmee ook. De focus van het bedrijf was vastomlijnd. Omdat de focus zo strak was, was het helder hoe je je project deliverables kon behalen én de mensen die je daar voor nodig had zaten dichtbij. Korte lijntjes. Je zat vaak met alle betrokkenen in één vergaderruimte tijdens de projectmeetings. Een verandering in scope was daardoor ook snel geregeld. Nu moet ik rondvragen welke afdeling ik precies moet hebben voor een deliverable en wie het “loket” is voor die afdeling.

En qua projectmethodes? Wij kunnen ons allebei nog goed onze eerste ervaring met Agile herinneren van tien jaar geleden. En we zaten nog in de studieboeken voor onze IPMA. Waar wij het lastig vinden is wanneer we hybride werken: binnen 1 project afdelingen die Agile werken en afdelingen die waterval werken. Snelle opleveringen uit een sprint mogen soms weken wachten tot ze een tijdsslot krijgen bij een waterval-afdeling voor verdere ontwikkeling en tests. Het maakt het plannen van een project best ingewikkeld.

Daar ligt ook een mooie uitdaging: er wordt van ons als projectmanagers meer dan een methode verwacht: we moeten ook echt begrijpen wat er inhoudelijk gebeurt en actief meedenken vanuit het totaaloverzicht dat we hebben. De beroemde helikopterview, maar dan niet alleen op de deliverables maar ook op de inhoud. Daar komt nog bij de complexiteit van wetgeving, privacy, GDPR, security en lekken zien te voorkomen. Ook inhoudelijk is er veel materie bij gekomen waar we in mogen duiken als projectmanager.

En tja…. Was vroeger alles beter? Wij vinden van niet. Eenvoudiger misschien, maar wat we merken is dat we met het huidige projectmanagement ook veel meer met de mensen bezig zijn in de projecten: alle neuzen dezelfde kant op, communicatie is belangrijker dan ooit, binnen het project én naar het management toe. Wij vinden dat ons werk dan ook gegroeid is van Project Management naar Project Leadership: het proces kennen en volgen, de inhoud kennen en gebruiken om onderling tot een resultaat te komen, en bovenal van je projectgroep een team maken. En daar… genieten wij van!

file-3

Auteurs:

Florence Fabbricotti

Werkzaam sinds 2001 als projectmanager bij VodafoneZiggo, met als voorlopers Chello, UPC en Ziggo. Is daarvoor werkzaam geweest bij AT&T en Hewlett Packard. Woont in Leiden, is getrouwd en moeder van een zoon en dochter.

Linma Li

Werkzaam sinds 2010 als projectmanager bij VodafoneZiggo, met als voorloper Ziggo. Is daarvoor 6 jaar lang werkzaam geweest bij Accenture. Woont in Zeist, is getrouwd en moeder van 2 dochters

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?