Terugblik bijeenkomst Veerkracht in projecten

Spreker: Maarten de Winter

Veerkracht in projectenOp dinsdag 22 juni verzorgde Maarten de Winter een webinar over veerkracht in projecten. Zo’n vijftien leden deden mee. Misschien waren zij afgekomen op een bijzonder artikel op onze site. Of gewoon belangstellend in het onderwerp.


Veerkracht gaat volgens Maarten over een andere mindset in het omgaan met problemen. Met die mindset maakten we kennis toen Maarten ons meenam in een verhaal van een man die zijn sleutels in het maanlicht in de tuin zoekt, terwijl hij ze naar eigen zeggen op zolder heeft verloren. “Wat zou jij doen?” vroeg Maarten. Er volgden vele suggesties van ‘een hulpverlener bellen’ via ‘een kop koffie halen’ tot ‘met een zaklantaarn naar zolder gaan’.

De aanwijzing van Maarten was: stel je nu voor je niet te richten op de oplossing, maar op het vergroten van het probleemoplossend vermogen (capability). Waar zou je dan beginnen? Dat vraagt kennis van het verleden en hoe het zo gekomen is, maar vooral ook eigenaarschap voor zijn eigen toekomst, leerden we in deze bijeenkomst.  Maarten deelde een integraal en dynamisch ontwikkelingsmodel en ook academische literatuur over veerkracht. Zo neemt hij ons langzaam mee in mogelijkheden om meer aandacht te geven aan de beleving, communicatie en de cultuur in de (project)organisatie. Dat blijkt vooral iets van je eigen veerkracht te vragen. Wie daaraan wil werken, is welkom bij zijn Veerkracht College.

“We bieden vaak de oplossingen die voor onszelf heel logisch zijn, maar niet altijd aansluiten op het toekomstbeeld en de beleving van de ander. Zowel inhoudelijk als vanuit proces en het leiderschap heb ik veel geleerd van de mogelijkheden om veerkracht bij mensen, in teams en in organisaties te versterken. Met die interventiemogelijkheden, sta ik met meer zelfvertrouwen in mijn rol als project manager.”


Heb je deze bijeenkomst gemist? Meld je dan aan voor de bijeenkomst tijdens het SPO-symposium 2021! Tijdens dit symposium spreekt Maarten de Winter over “Veerkracht in projecten: succes niet gegarandeerd. Wat nu?” op donderdag 7 oktober om 09.00u. Lees meer over zijn bijeenkomst en meld je aan. Laat weten dat je via IPMA komt bij de registratie.

Een bijdrage van

Veerkracht in projectenTanya Stadhouders is PMO & Global Survey Manager HR bij Aegon. Zij volgde niet alleen deze bijeenkomst van Maarten de Winter, maar ook zijn Veerkracht College.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?