IPMA-NL nieuwsbriefHalverwege mijn twintiger jaren kwam ik in een enorme dip terecht. Ik verhuisde naar een nieuwe stad voor mijn afstuderen. Bij thuiskomst van mijn eerste afstudeerdag maakte mijn toenmalige vriend het met me uit. Mijn afstudeeropdracht vond ik niet bijster interessant. Bovenop dit alles was er thuis bij mijn ouders ook van alles aan de hand.


Oftewel, er liepen allerlei emoties door elkaar: verdriet, onzekerheid, eenzaamheid en frustratie. Je kunt je voorstellen dat het geen leuke periode was.

Het duurde best wel een tijd voordat ik hier uitkwam. Een jaar of drie later gaf mijn HR manager me een cadeau: “Ga deze persoonlijke effectiviteitstraining doen. Het gaat je helpen”. Daar leerde ik het onderscheid te maken tussen mijn gevoelens, emoties en de feiten. Voor het eerst hoorde ik van het woord Grabbels, de stemmetjes in mijn hoofd die met me aan de haal gingen.

Ik nam mijn Grabbels onder de loep. Overtuiging na overtuiging ging ik af om te bepalen of het nog voor me werkte. Of mocht ik er afscheid van nemen en iets nieuws proberen? Ik kreeg meer zelfvertrouwen, meer reflectievermogen en durfde te kiezen voor mijn eigen leven met nieuwe overtuigingen en ander gedrag.

Vooral het element Kiezen vond (en vind) ik best lastig. Kiezen gaat over andere richtingen inslaan, zonder precies te weten hoe, maar er wel vol voor te gaan. Een halve keuze brengt je nergens. Daar krijg je alleen maar meer Grabbels van. Mijn trainer zei elke keer: “Kies en het hoe komt vanzelf”. En probeer het maar eens. Maak een krachtige keuze en je zult zien dat de dingen eromheen op zijn plek vallen.

De elementen – vertrouwen, reflectievermogen en kiezen – is voor mij samen Veerkracht. Ze werken als een vicieuze cirkel met elkaar. Het trekt je omhoog, ook als het leven je even laat vallen. Het geeft je de moed om op te staan als het even tegen zit.

Ik ben ook van mening dat je deze elementen, en dus Veerkracht, kunt oefenen. Je kunt hier beter in worden. Ik reflecteer dagelijks, zo niet continu. Kiezen doe ik ook regelmatig. En het geeft zelfvertrouwen als kleine keuzes goed uitpakken.

Dus, met welk element ga jij vandaag aan de slag?

Een bijdrage van

Anna Schakel is project- en programmamanager binnen de IT-wereld. Daarnaast is zij host van de podcast De Flow Show over de tips om flow te brengen en houden in je project.

IPMA NL resilience veerkracht
IPMA Yo

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?