Op 4 februari vond de aftrap plaats van het jubileumjaar. We hebben het de Wake-Up call genoemd. Even opschudden en het blikveld verruimen. Dit werd gedaan door de Fountainheads, de twee trendwatchers Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen, zij beschreven in een duizelingwekkende presentatie hoe de ontwikkelingen om ons heen de wereld op een exponentiële manier aan het veranderen zijn. Waar voorheen na 1 en 2 3 kwam, komt nu na 1 en 2 4, met als volgende stap 8. “Als jij van 4 naar 5 gaat, terwijl de concurrent naar 8 gaat en vervolgens naar 16, ben je weg”, aldus Fountainhead Van Rooijen. Robotisering, biomedische wetenschap, virtual reality, blockchain en kunstmatige intelligentie, op alle fronten nemen de “computerjongens en -meisjes” het over. Steeds weer herhaalden zij de boodschap: ‘adapt or die’. De competenties die de afgelopen 40 jaar gewerkt hebben, zullen de komende vijf jaar niet meer voldoende zijn.

Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst werd aan “toekomsttafels” gebrainstormd over een aantal stellingen. Deze stellingen waren prikkelend geformuleerd om de deelnemers uit te dagen om vanuit verschillende hoeken te bekijken hoe met deze ontwikkelingen om te gaan. Welke kansen zijn er om hier op een toekomstbestendige manier op in te spelen?

Het IPMA- jubileum draagt dan ook het thema “Een ontdekkingstocht naar duurzaam leiderschap”. In de meest brede betekenis van beide woorden. Duurzaam als in toekomstbestendig en leiderschap als in niet gebonden aan een formele rol of een formele positie. Iedereen kan immers initiatief nemen om gezamenlijk een toekomst vorm te geven. We zien leiderschap dan ook als een sociaal proces waarin een individueel lid van een groep betekenis geeft aan gebeurtenissen om gezamenlijk vorm te geven aan de toekomst. Tijdens Projectmanagement Parade op 16 april zullen we verder borduren op de resultaten van deze middag. We richten ons dan op Purpose: het belang om met hele duidelijke doelen en missies te werken om invloed uit te kunnen oefenen.

We hebben het jubileumjaar opgedeeld in drie perioden, waarin we Duurzaam Leiderschap op het niveau van het Individu, het Project en de Organisatie in de spotlight zetten.

  • Januari t/m April: op het niveau van de Individu betekent Leiderschap het realiseren van verandering, niet het handhaven van de status quo. De verandering richt zich op het kwalificeren voor de toekomst, zonder daarbij het verleden te diskwalificeren. Het gaat om het behouden van de identiteit en dat wat waardevol is, en het vormgeven aan vernieuwing. Wat betekent dit voor de individu? Welke competenties heb je nodig en hoe ontwikkel je die?
  • Mei t/m Augustus: op projectniveau zijn we er inmiddels achter dat een project dat binnen tijd, geld en specs opgeleverd wordt, niet noodzakelijkerwijs een succes hoeft te worden genoemd. Wat maakt een project succesvol? We onderzoeken de definitie van projectsucces vanuit de optiek van duurzaam leiderschap en kijken daarbij naar alle betrokkenen – van opdrachtgever en klant tot projectmedewerker en leverancier.
  • September t/m December: binnen organisaties gaan de traditionele hiërarchie en besturing steeds vaker, meer knellen. De hiërarchische manier van besluiten is niet langer effectief als veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen. Zelforganisatie, gedistribueerde autoriteit, expliciete regelgeving… Termen die steeds vaker voorbijkomen. Hoe definieer je duurzaam leiderschap op het niveau van organisaties?

We hopen dat je mee wil denken in deze ontdekkingstocht. Geef aan waar voor jou de belangrijkste thema’s liggen, welke gedachten jij hebt over de toekomst die we tegenmoet gaan. Wat heeft dit voor impact op ons vakgebied en hoe moeten wij daar op inspelen en welke rol kan een vereniging als IPMA daarbij spelen? Wil jij iets met ons delen? Mail dan naar ln.ampi@reganamytinummoc.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?