IPMA

IPMA staat voor “International Project Management Association”. Dit is de overkoepelende organisatie van nationale platformen voor Project Management. IPMA kent verenigingen in 70 landen en heeft meer dan 50.000 leden. IPMA heeft de “International Competence Baseline” ontwikkeld waarin staat beschreven waaraan een projectmanager, programmamanager, portfoliomanager en PMO-er moet voldoen, onderverdeeld in vier niveaus. Deze organisatie stelt de eisen voor de IPMA-certificeringen.

Waarde IPMA Certificaat

Het is wetenschappelijk aangetoond dat 40% van alle economische activiteit in Nederland projectmatig is. Een getal dat alleen maar meer waarde krijgt, omdat het stijgt. Ondermeer, omdat de complexiteit toeneemt, de vraagstukken een internationale oplossing vragen (zoals duurzaamheid) en steeds meer organisaties projectgericht georganiseerd zijn en als zodanig hun vraagstukken aanpakken. Projectmanagement is in toenemende mate een onderscheidende competentie. Lees verder.

Hercertificeren

Je hebt een IPMA Certificaat. Je wilt natuurlijk blijven werken aan je persoonlijke professionele carrière door kennis en vaardigheden up to date te houden. En dat wil je ook laten zien in je hercertificering. Daarvoor zijn CPD punten nodig.

Wat zijn en en hoe krijg je ze? CPD’s zijn Continuing Professional Developmentpunten*) die je verdient in allerlei activiteiten rondom jouw continue ontwikkeling als professional. Dat kan van alles zijn: van (zelf)studie tot aan bijwonen van bijeenkomsten en het meewerken aan de redactie, de communities, het volgen van masterclasses, etc. Op alle niveau’s moet je minstens 35 CPD uur per jaar halen (175 uur totaal). Voor IPMA-D en IPMA-PMO is dit het enige criterium. Voor de overige niveaus’s moet je aantonen dat je nog actief bent in het werkveld en op hetzelfde niveau van complexiteit (waar je voor gecertificeerd bent) werkzaam bent. Meer over hercertificeren lees je op de site van IPMA Certificering.

Benieuwd naar de gecertificeerde projectmanagers van Nederland? Zoek ze op in de Database of Certified Professionals van IPMA International. De informatie wordt maandelijks geupdated.

IPMA: competenties maken de projectprofessional

IPMA competenties helpen projectprofessionals met het behalen van duurzame professionele groei, het groeien in excellence in het doen van projecten en de groei als project-georiënteerde organisatie. Een competentie is een aangetoonde toepassing van kennis, kunde en vaardigheden om een gewenst resultaat te bereiken. In de Individual Competence Baseline (ICB) worden competenties onderscheiden die relevant zijn voor beoefenaars in het projectmanagement gebied. IPMA kan ondersteunen in het ontwikkelen en het certificeren van deze competenties. Lees verder over competentieontwikkeling voor het individu.

IPMA heeft ook de Project Excellence Award ontwikkelt. Dit is een benchmarking tool, gebaseerd op het IPMA Project Excellence model, om projectmanagement te verbeteren en projectresultaten te evalueren. Lees verder over het IPMA Project Excellence model.

Overzicht niveaus van IPMA certificaten

Een IPMA Certificering is de beste stap naar aantoonbaar beter project-, programma- en portfoliomanagement. Het zorgt ervoor dat projecten beheersbaar worden, dat competenties van projectmanagers zichtbaar verbeteren en dat organisaties een keurmerk van kwaliteit en transparantieop het gebied van projectmanagement kunnen overleggen. IPMA-certificering is in de hele wereld dan ook toonaangevend. Bekijk hieronder alle niveaus en lees over de ervaringen van gecertificeerden.

IPMA PMO

Met het IPMA-PMO-traject leer je jouw eigen functioneren kritisch te beoordelen en doe je theoretische kennis op van alle aspecten binnen dit vakgebied. Een PMO is een verbindend dienstencentrum voor de organisatie zowel op strategisch, tactisch als op operationeel niveau. Lees verder over het examen, de eisen en de tarieven.

IPMA D

Het is de certificering voor de beginnende projectmanager of de wat meer ervaren projectmedewerker met behoefte aan theoretische onderbouwing. Je bouwt theoretische kennis op van het vakgebied projectmanagement. Ook leer je kritisch jouw eigen functioneren binnen projecten te beoordelen. Wanneer je slaagt ontvang je het internationaal erkende IPMA-D-certificaat en mag je jezelf Certified Project Management Associate noemen. Lees verder over het examen, de eisen en de tarieven.

IPMA C

Met een IPMA-level-C certificering laat je zien over zowel een goede theoretische kennis van projectmanagement te beschikken, als de capaciteit te hebben de projectmanager van complexe projecten te kunnen ondersteunen. Het IPMA-C-traject laat je op een professionele manier naar projecten kijken, met als doel jouw projectmanagement naar een hoger niveau te tillen. Lees verder over het examen, de eisen en de tarieven.

IPMA PMO certificaat
IPMA D certificaat
IPMA C certificaat

IPMA D Agile Leadership

Het is de certificering voor de beginnende agile professional of de wat meer ervaring projectmedewerker met behoefte aan theoretische onderbouwing. Je bouwt aan theoretische kennis op alle gebieden van het agile werken. Ook leer je kritisch jouw eigen functioneren te beoordelen. Wanneer je slaagt ontvang je het internationaal erkende IPMA-D-Agile Leadership certificaat en mag je jezelf Certified Project Management Agile Associate noemen. Lees verder over het examen, de eisen en de tarieven.

IPMA C Agile Leadership

Het bewijs dat jij de ervaring en competenties in huis hebt om een agile organisatie vorm te geven. Het is een certificaat voor de professional die ervaren is, boven de theorie staat, wendbaar genoeg is en de vaardigheden heeft om in veranderende contexten nieuwe dingen uit te proberen. Iemand die anderen helpt beter te worden, met de competenties van het individu, het team/de teams en de organisatie als uitgangspunt. Lees verder over het examen, de eisen en de tarieven.

IPMA B Agile Leadership

Het bewijs dat jij de ervaring en competenties in huis hebt om een agile organisatie vorm te geven. Het is een certificaat voor de professional die ervaren is, boven de theorie staat, wendbaar genoeg is en de vaardigheden heeft om in veranderende contexten nieuwe dingen uit te proberen. Iemand die anderen helpt beter te worden, met de competenties van het individu, het team/de teams en de organisatie als uitgangspunt. Lees verder over het examen, de eisen en de tarieven.

IPMA D Agile Leadership certificaat
IPMA C Agile Leadership certificaat
IPMA B Agile Leadership certificaat

IPMA B

Dit certificaat is bestemd voor de ervaren professional. Met een IPMA-B-certificaat bewijs je complexe projecten, programma’s of portfolio’s zelfstandig te kunnen leidenLees verder over het examen, de eisen en de tarieven.

IPMA A

Dit certificaat is bestemd voor de zeer ervaren professional. Met het IPMA A-certificaat bewijs je complexe projecten, programma’s of portfolio’s zelfstandig te kunnen leiden. Je treedt hiermee toe tot een exclusief gezelschap. Lees verder over het examen, de eisen en de tarieven.

Onze Partners

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?