[IPMA Masterclass VeranderLemniscaat] Analyseer taaie vraagstukken met causale diagrammen


Gratis voor leden met een betaald lidmaatschap!

Heb je het juiste lidmaatschap? Dan zie je na inloggen dat het gratis is. Je hebt dan
350,00 bespaard. Nog geen lid? Meld je snel aan als individueel lid dan wel collectief lid.


350,00 excl. b.t.w.


Analyseer taaie vraagstukken met causale diagrammen

Leer deze techniek kennen om je probleemanalyse te verbeteren.


De essentie van deze Masterclass

Als veranderaar start je met het in kaart brengen van het verandervraagstuk. Dat betekent dat je op onderzoek uit gaat en werkt aan vragen zoals de vraag wat het probleem is en wat haar oorzaken zijn. Een essentieel onderdeel voor de veranderdiagnose. Wellicht kom je aardig uit de voeten voor duidelijke vraagstukken met een rechttoe rechtaan instrument zoals een fishbone diagram. Maar hoe kom je uit de verf als het vraagstuk taai, meervoudig en complex is?

In deze Masterclass delen we het instrument van causale diagrammen. Een must have om jouw competentie in probleemanalyse een  boost te geven. Essentieel als je iets onderbouwd wilt veranderen en daarvan ook de effectiviteit wilt monitoren.

In een interactieve online sessie begin je om te leren gaan met dit instrument uit onze kennisbank. Bovendien kan je meedoen met een navolgende in te plannen face2face Praktijk-Workshop om je bekwaamheid uit te bouwen.

Deze Masterclass is gratis voor IPMA Leden (Young Professional, Professional, Senior Professional en Collectieve Leden). Niet Leden kunnen tegen betaling meedoen.


Voor Wie

Voor elke professional die onderbouwd de oorzaken achter taaie vraagstukken wil achterhalen en een goede basis wil leggen voor monitoring van de effectiviteit van interventies.


Resultaat

Na deze Masterclass..

 • Ken je het instrument van Causale Diagrammen,
 • Kan je beter taaie vraagstukken analyseren,
 • Kan je een gefundeerde basis leggen voor interventies en monitoring daarvan.
 • Kun je het toepassen (na de Praktijk-Workshop).

Een bewijs van deelname kan je verkrijgen na actieve deelname en een korte kennistest. Dit kan je inbrengen bij je hercertificering van je IPMA certificaat.


Aanpak

We beginnen met een online bijeenkomst waarin het waarom en hoe van causale diagrammen leren kennen.  We oefenen dan met een vraagstuk.

In de online bijeenkomst kan je opteren om mee te doen met de Praktijk-Workshop. Dan plannen we hem in.


Programma

VeranderVeld Tien keer per jaar behandelen we in de IPMA Masterclass-Reeks een Change Topic van het VeranderLemniscaat;  onze kennisbank over veranderen. Deze keer raken we het VeranderVeld “Definieer het Verandervraagstuk”. Als IPMA lid heb je toegang tot deze kennisbank en met deze Masterclasses leer je het gebruiken.

Analysing Change IssueIn scope van deze Masterclass is het Change Topic “Analysing Change Issues” en daarbinnen de techniek van Causale Diagrammen.


Investering

Deze Masterclass is gratis voor betalende IPMA Leden (Young Professional, Professional, Senior Professional en Collectieve Leden). Niet Leden kunnen tegen betaling meedoen.

De investering van je tijd:

 • Masterclass: 1,5 uur met een optionele napraat van 30 minuten.
 • Praktijk-Workshop: 2,5 uur.
 • En wat zelfstudie als je passie in je professie daarom vraagt.

Er zijn geen studieboeken en er is geen ander lesmateriaal nodig.


Waar , Wanneer en Waarmee

 • De online Masterclass bijeenkomst:
  • Zie rechtsboven de data en tijden.
  • is online. We gebruiken zoom.
 • De Praktijk-Workshop:
  • is optioneel; je kan je in de online bijeenkomst aanmelden.
  • vindt plaats in de Multifunctionele Ruimte bij IPMA in Nieuwegein. Zie hier voor de locatiegegevens.
 • We maken gebruik van onze online omgeving op www.connect.ipma.nl.  Als IPMA lid heb je daar ook toegang tot onze Kennisbanken.

Trainer

Bert van der Hooft MCM Je trainer is Bert van der Hooft MCM.

Bert begeleidt professionals (individueel en in teams) in de ontwikkeling van de veranderkundige competenties en geeft al jaren les op diverse business schools en universiteiten. De kennis uit het VeranderLemniscaat is opgebouwd uit jarenlang lesgeven en zijn eigen veranderpraktijk. Bert heeft naast zijn achtergrond als project/programma professional en lijnmanager een master degree in verandermanagement. Zijn passie is kennis en ervaring te delen en zelf van anderen te blijven leren.


Relatie met ICB Competenties

De Individual Competence Baseline van IPMA is de basis voor je IPMA Certificaat. Deze Masterclass brengt je vooruit door te werken aan de ICB competenties, waaronder:

 • Change and Transformation (practice 13), met name:
  • Identify change requirements and transformation opportunities.
 •   Scope (practice 5), met name:
  • Recognise errors to facilitate learning from mistakes.
  • Verify the achievement of project quality objectives and recommend any necessary corrective and/or preventive actions.

Vragen

Mail Bert van der Hooft of (beter) bel hem (06 11 11 9405) voor vragen over deze Masterclass, condities en dergelijke.Onze Partners

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?